Adómentessé tennék a borravalót

pincér k
Pozsony |

Martin Borguľa és Ľuboš Krajčír, a koalíciós Sme rodina képviselői keddi sajtótájékoztatójukon felvetették, hogy ne kelljen adót és járulékot fizetni a borravaló után. 

A Sme rodina képviselői ilyen módon akarják segíteni a szállodák és az éttermek alkalmazottait. Az erről szóló törvényjavaslatot a parlament szeptemberi ülésén tűznék napirendre.

Borguľa rámutatott: a koronaválság alatt az emberek higiéniai okokból gyakrabban fizettek kártyával, mint készpénzzel. Ha azonban ilyen módon fizetik a borravalót, abból le kell vonni az áfát és a járulékokat.

„Végeredményben az alkalmazottnak a 2 eurós borravalóból marad talán 90 centje” – jegyezte meg a Sme rodina politikusa.

A képviselők a koalíciós tanács ülésén is elő akarják terjeszteni a javaslatot, melyet a Szlovákiai Szállodák és Éttermek Szövetsége (AHRS) is támogat. Elsősorban a közlekedési, pénzügy- és munkaügyi minisztertől várnak együttműködést.

Borguľa becslése szerint a törvény 2021. január 1-jével léphetne hatályba.

Az AHRS felhívta a figyelmet, hogy a vendéglátó egységek újranyitása után megváltozott a fogyasztók magatartása. Mind a szállodákban, mind az éttermekben csökkent a fogyasztás. Emellett a készpénzes fizetést fokozatosan felváltja a kártyás. Marek Harbuľák, a szövetség vezérigazgatója elmondta: feltétlenül szükségesnek tartja, hogy kártyás fizetés esetén egyszerűsítsék a borravalózást.

„Az adózára vonatkozó jelenlegi előírások alapján a borravaló összegének több mint fele levonódik” – mutatott rá Harbuľák.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?