Ünnep az lufi nélkül is!

lufik

Megtöltjük héliummal, bekötjük a száját műanyag zsineggel, a megfelelő pillanatban elengedjük, aztán nézzük, amint magasra száll, kiúszik a látóterünkből – és aztán?

A lufieregetés viszonylag rövid intermezzo az ilyesmivel élő ünnepségeken, bármennyire látványos is. A színes ballonok rendszerint nagy számban emelkednek a magasba, majd megy az ünneplés tovább, és a lufikra már senki sem gondol. Pedig azok élete igazán csak ekkor kezdődött el.

Hogy milyen magasra tudnak emelkedni, többek között attól függő, mennyire telire, feszesre lettek töltve, meg persze az időjárási körülményektől. Majd szétpukkannak, és szabadesésben visszazuhannak a földre.

Vissza a fejemre?

Elég kicsi a valószínűsége, hogy ez konkrétan bekövetkezne, de ha mégis, akkor sem lenne épp könnyű dolgunk a lufi újrahasznosításával. Felfújni nem tudjuk újra, ez elég nyilvánvaló, hiszen darabjaira hullott, de minimum kifakadt, és olyan anyagból készül, amely nem, illetve csak rendkívül körülményesen használhatók fel ismét. Vannak persze már lebomlónak mondott változatok, de ezek esetében sem egészen biztos, hogy milyen szép új jövő vár rájuk: ha valóban visszazuhanna az ember fejére, talán megoldható lenne a viszonylag gyors bomlasztásuk, de a szélnek eresztett lufik ugyebár általában valahol a természet lágy ölén kötnek ki.

Madarak, vigyázat!

Ne tévesszen meg senkit az afféle felirat, hogy egy ökolufi egy levéllel azonos idő alatt bomlik le, hiszen ez csak adott, szabályozott körülmények között lenne így. Egy fűszál sem úgy bomlik le a földön heverve, mint akár beépítve egy madár fészkébe.

A szennyezés puszta tényén túl az élővilágra nézve jelenti a legnagyobb problémát az ellufizott műanyag: legfőbbképp a vízi és a légi élőlények akadnak bele, vagy még rosszabb, tápláléknak nézik, és megeszik. Arról meg már talán nem is kell külön beszélni, hogy az így a légkörbe eresztett hélium sem éppen hiányzik oda.

Alternatívát tessék!

A lufieregetés programpontja könnyen felcserélhető valami környezetkímélőbbre. A legegyszerűbb talán összegyűjteni leveleket, virágszirmokat, és azokat a magasba dobni (ha dobni akarunk), vagy szappanbuborékokat fújni (ha a lebegő gömbökhöz ragaszkodunk), esetleg sárkányt eregetni a levegőbe vagy virágszirmokat, leveleket, súlyos esetben egész virágokat a vízbe (ha az eregetés az ünnepi mániánk).

Kicsit több bíbelődéssel akár falevelekből is készíthetünk papírlyuggatóval konfettit, papírból hajtogathatunk egy csomó szélforgót az összegyűlt ünneplőknek. De ha valaki igazán mély és tartós ünnepi emlékre vágyik, hát szervezzen csoportos faültetést!

És persze, ha a szabadban bárki lufi- vagy lufizsinórt lát, gyorsan kapja fel – dicsőségére; mielőtt az állattársadalom valamelyik tagja teszi ezt meg – vesztére.

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2020/28. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?