Zöld gázolaj: már lehet jelentkezni a programba

traktor
Pozsony |

Az Agrárkifizető Ügynökség (PPA) megkezdte azon szlovákiai mezőgazdasági termelők jegyzékbe vételét, akik a Zöld gázolaj program 2020-as támogatásában szeretnének részt venni. A felhívás azokat a támogatásra jogosult gazdákat érinti, akik még nem szerepelnek a DataCentrum nyilvántartásában.

A földművelésügyi tárca 30 millió eurós támogatást biztosít a speciális növénytermesztés és az állattenyésztés fellendítésére. A támogatást igénylők augusztus 7-éig aktiválhatják a számláikat. A Zöld gázolaj 2019+ program a mezőgazdaságban felhasznált gázolaj jövedékiadó-visszatérítésével összefüggő támogatás, amelynek a célja az állattenyésztés és a speciális növénytermesztés hatékonyabbá tétele. Az állattenyésztésben a szarvasmarha-, a kecske-, a juh-, a ló-, valamint a baromfitenyésztésre használható fel, míg a növénytermesztésben bizonyos kiválasztott zöldség- és gyümölcsfélékre, a hüvelyesek, a kapásnövények, a burgonya, a cukorrépa, az olajnövények, a mák és a len termesztésére vehető igénybe. Támogatást igényelhetnek a termelők azonban a szőlő, a komló és a gyógynövények termesztésére is.

A Zöld gázolaj program iránt érdeklődők elektronikus formában nyújthatják be a kérelmeiket, ami a szaktárca szerint biztosítja a hatékonyságot, az egyszerűséget és az adminisztráció rugalmasságát. Ezt azonban már tavaly nehezményezték a gazdák.

„Vannak olyan növénytermesztők és állattenyésztők, akik nem rendelkeznek megfelelő műszaki felszereltséggel, számítógépes és internetes ismeretekkel. Feltételezzük, hogy több gazda épp a technikai felszereltség és a kellő műszaki ismeretek hiányában nem jegyeztette be magát a rendszerbe. Azt gondolták, hogy túlságosan bonyolult lesz az elektronikus regisztráció”

– nyilatkozta Jana Holéciová, a Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kamara (SPPK) szóvivője.

A PPA mostani felhívása azoknak a támogatásra jogosult személyeknek szól, akik még nincsenek bejegyezve a DataCentrumban. Azok az igénylők, akik már az elmúlt évben bejegyeztették magukat, ismételten nem kötelesek regisztráltatni magukat. Abban az esetben azonban, ha a korábban bejegyzettek adatai módosultak, aktualizálni kell az adataikat az ITMS2014+ rendszerben. A regisztrációt a gazdák elvégezhetik a www.itms2014.sk oldalon. Nem árt azt is tudni, hogy a bejegyzésre vonatkozó kérelem nem helyettesíti a Zöld gázolaj 2020-as támogatási kérvényét. További részletek a támogatásról az Agrárkifizető Ügynökség honlapján (www.apa.sk) találhatók.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?