Régiből újat!

kreativ

Mindenki tehetséges valamiben. Sokakból épp a hirtelen ránk szakadt szabadidő és a karantén hozta elő a rejtett kézművest.

A tardoskeddi Bara Ilonka órákra bele tud feledkezni a szalvétatechnikába. Legyen üveg, fém, papír, fa a tálcák, dobozok, bútorok felülete, mindent gyönyörűre varázsol a dekupázs által, sőt már több mint háromszáz lapos kavicsot is kidíszített. „Ha leülök alkotni, azon veszem észre magam, hogy azt sem tudom, mennyi idő telhetett el, délelőtt van-e vagy már délután, annyira be tud szippantani a munka” – mondja.

Keze alatt kivirágzik édesanyja régi éjjeliszekrénye, a padláson talált öreg sámli, a régi szalvétatartó, a kiürült borosüveg, még a konzerv-, ékszer- és cipősdoboz is. A rozsdás zsírosbödönt csodás kültéri virágtartóvá alakítja. Belakkozza, így ellenáll az időjárás viszontagságainak. Roskadoznak műhelye polcai az elmúlt hetek termésétől, ezeket a darabokat most mind elajándékozza, kell a hely az újaknak.

Galéria

A nagycétényi Csányi Mónika is mestere az ósdi, első látásra ócska limlomok újragondolásának. Nem dobja ki a régit, inkább felújítja, újrahasznosítja. Aztán mindenki csodájára jár a szőlőhegyen a pincéjükben. Új köntöst kap keze alatt a dédi bútora, az anyós padlásán talált tükör, és az is csak neki juthat az eszébe, hogy virágait abba a bádog gyerekkádba ültesse, amelyben még egykor apukáját fürdették.

Most épp egy régi, lábbal hajtható Singer varrógépet kezdett felújítani. „Jól mutat majd a sarokban a csigalépcső alatt, gyertyák és fonott kosár kerül majd rá” – tervezi.

A karanténban töltött napok előcsalogatják a bennünk szunnyadó kreatív énünket, bárki lehet kézműves designer. Kövessük az aktuális trendet: legyünk egyediek és merészek.

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2020/27. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?