Zuhanórepülésben Szlovákia gazdasága

pénz euró
Pozsony |

Szlovákia gazdasági teljesítménye idén 9 százalékkal eshet vissza az egy évvel korábbihoz képest – derül ki az Európai Bizottság kedden közzétett nyári gazdasági előrejelzéséből, amely szinte az összes mutató tekintetében jóval borúlátóbb a tavaszi előrejelzésénél, amikor még 6,7 százalékos visszaesést jósoltak Szlovákiának.

Az Európai Bizottság szerint idén látványosan visszaesik a hazai fogyasztás is, az elbocsátások és a koronavírus-járvány okozta megszorítások miatt ugyanis kevesebb elkölthető pénze marad a családoknak.

„A jó hír, hogy az elkövetkező időszakban az árak már visszafogottabban nőnek, mint a járvány kitörése előtt”

– nyilatkozta lapunknak Katarína Muchová, a Szlovák Takarékpénztár elemzője. Míg tavaly 2,8 százalékos inflációt mértek, az Európai Bizottság az idei évre 1,9, jövőre pedig már csak 0,8 százalékos drágulást jelez előre. Ez utóbbi Muchová szerint főként azzal magyarázható, hogy az előzetes hírek szerint a jövő év elejétől a lakossági áram- és gázszolgáltatás díjszabása is csökkenhet. Az élelmiszerek drágulása a brüsszeli elemzők szerint azonban továbbra is gyorsabb lesz az átlagos inflációnál.

Az idei látványos visszaesést követően az Európai Bizottság jövőre már 7,4 százalékos gazdasági növekedést jósol Szlovákiának, szemben a tavaszi 6,6 százalékos előrejelzéssel. Szlovákia gazdasága jövőre így Horvátország és Franciaország után már az Európai Unió harmadik leggyorsabb növekedését produkálhatja.

Egyre borúlátóbb az Európai Bizottság azonban az egész kontinens idei kilátásaival kapcsolatban is. Az idei évre 8,7%-os visszaesést várnak az euróövezetben, amit 2021-ben 6,1%-os növekedés követhet. Az EU egészére nézve idén 8,3% lehet a visszaesés, jövőre pedig 5,8%-os felpattanás jöhet. Az uniós gazdaság a koronavírus-világjárvány következtében idén mély recesszióba süllyed – áll az Európai Bizottság előrejelzésében.

„Továbbra is veszélyes vizeken evezünk, és számos kockázattal kell szembenéznünk, többek között egy újabb jelentős fertőzési hullám lehetőségével”

– állítja Valdis Dombrovskis, a Bizottság alelnöke. Paolo Gentiloni gazdaságpolitikai biztos szerint a kormányzati válaszlépések sikeresek voltak járványügyi szempontból, de a válság mélyítette az egyenlőtlenségeket. A legfrissebb előrejelzés szerint a világjárvány hatásának mértéke és a helyreállítás erőssége tekintetében a tagállamok közti különbségek a Bizottság tavaszi várakozásánál is markánsabbak lesznek. Az előrejelzéssel kapcsolatos kockázatok rendkívül magasak. A világjárvány és az esetlegesen szükséges jövőbeli korlátozások nagyságrendje továbbra sem ismert.

(mi, TASR, MTI)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?