Nagy bajban az idegenforgalmunk

hotel
Pozsony |

A kormány rendkívül keveset tesz a gazdaság megmentéséért – legalábbis az idegenforgalmi vállalkozások szerint, amelyek úgy gondolják, hogy emiatt csak ebben az ágazatban emberek tízezrei veszíthetik el a munkájukat. Egyre elégedetlenebbek azonban a nagyvállalatok is.

„Az idegenforgalomban válságos a helyzet, mivel a kormány egyelőre nem sokat tett az ágazat megmentéséért” – állítja Marek Harbuľák, az Idegenforgalmi Szövetség (ZCR) elnöke. A szakmai szövetség adatai szerint az ágazat bevételei idén több mint 50 százalékkal eshetnek vissza, a járványügyi megszorítások miatt ugyanis látványosan csökkent a turisták száma. Példaként Pozsonyt említette, ahol a szállodai férőhelyek kihasználtsága még az elmúlt hónapban is csupán 15 százalék körül mozgott.

„Sokaknak úgy tűnhet, hogy a nyári szabadságok beindulásával a hazai turisták száma némiképp nőtt, ez azonban csak a látszat”

– tette hozzá Harbuľák. Ha a kormány nem hoz időben újabb intézkedéseket az ágazat megmentése érdekében, Harbuľák szerint csak ebben az ágazatban 38 ezer ember veszítheti el a munkáját. Az ágazatban vállalkozók – az eddigi állami támogatásokon kívül – az idegenforgalmi szolgáltatások adóterhelésének a csökkentését is követelik. „A közlekedési tárcával folytatott egyeztetésre egyelőre nem panaszkodhatunk, a gond csupán az, hogy egyelőre nem rukkoltak elő olyan konkrét törvényjavaslattal, amely segítene az ágazaton” – állítja Harbuľák.

Hogy az idegenforgalom a koronavírus-járvány által leginkább sújtott ágazat, azt a közlekedési miniszter, Andrej Doležal is elismeri.

„Egyelőre azonban nem tervezünk közvetlen állami támogatásokat, inkább olyan javaslatokkal rukkolunk elő, amelyek ösztönzőleg hathatnak a hazai turizmus felfuttatására. Vonzóbbá szeretnénk tenni például az alkalmazottaknak nyújtott utazási utalványokat, és a hazai turizmus népszerűsítésére is nagyobb összeget fordítanánk”

– mondta Doležal. A tárcavezető szerint a pénzügyminiszterrel együtt már dolgoznak az utazási utalványokkal kapcsolatos módosításokon.

Nem csupán az idegenforgalom van azonban gondban, egyre többet panaszkodnak a nagyvállalatok is.

„A kormány az első körben az uniós támogatásokból 1,2 milliárd eurót különített el a koronavírus-járvány negatív hatásainak az enyhítésére, eddig azonban ebből nem egész 500 millió euró jutott el a címzettekhez. Ha nem javul a helyzet, elkerülhetetlenek a további elbocsátások”

– állítja Tibor Gregor, a legnagyobb szlovákiai társaságokat tömörítő Klub 500 ügyvezető igazgatója. A szakmai szervezet szerint növelni kellene az alkalmazottak foglalkoztatására nyújtott állami támogatások mértékét, és óvatosabban járnának el a minimálbér növelésével kapcsolatban is. Vladimír Soták, a Klub 500 elnöke szerint a szakszervezeteknek is tudatosítaniuk kellene, hogy a jelenlegi helyzetben irreális elképzelés a minimálbér látványos emelése.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?