Elmosott mezőnapok

mező

Nagyon furcsa formát öltött idén az Udvardi Mezőnapok. A rendezvényt már kilencedik alkalommal szervezték meg, viszont a koronavírus miatt ebben az évben a megszokottól eltérő formában szervezték meg.

Az Udvardi Mezőnapok szlovákiai viszonylatban a legrangosabb rendezvénynek számít, de színvonalát tekintve bátran megállja a helyét európai viszonylatban is. Sajnos az idei rendezvénybe beleszólt a járványhelyzet. A Covid-19 idén június közepéig minden rendezvényt törölt, ezért az Udvardi Mezőnapok szervezői is sokáig vacilláltak, mit tegyenek az eredetileg június elejére betervezett mezőnapokkal. Vajon halasszák-e későbbi dátumra, vagy más formában szervezzék meg az idei rendezvényt? Ez utóbbi mellett döntöttek, és az idei mezőnapok időpontját június 3. – július 3. között tartották meg. Az egy hónapos időszak alatt gyakorlatilag bármely időpontra regisztrálhattak a kiállító cégek, hogy bemutassák portékájukat. A szervezők viszont kénytelenek voltak némileg korlátozni a részt vevő vállalatok jelentkezését, hiszen a korábbi években több ezer látogató jelent meg a kiállításon. Hogy ne alakuljon ki nagy tömeg, egy napra legfeljebb 3-4 kiállító cég jelenlétét szabták meg. Azonban a korlátozási intézkedések feleslegesnek bizonyultak, sem a kiállító cégek, sem a mezőgazdászok nem tolongtak a helyekért. A végeredmény az lett, hogy néhány napra összpontosult a látogatások ideje. Június 3-án a vetőmagos cégek, akiknek itt megtalálható voltak a parcelláik, elhelyezték az egyes fajták előtt a táblákat, és ekkor az Agrin is felállította meteoállomását. Június 10-én a vetőmagosok közül a Caussade, az Euralis és az Agrisem vállalat jelentkezett be, ezen kívül még a Cerea volt jelen.

Június 16-án végre megjelent egy gépforgalmazó vállalat, az Oros, de rajtuk kívül más mezőgazdasági géppel nem is lehetett találkozni a rendezvényen, ami nagy kár, hiszen ez a szegmens mindig is komoly vonzerővel bírt a látogatottságot illetően. Az Oros mellett jelen volt még az Axereal Slovakia, a Ponast és a vidékfejlesztési ügynökség. Sajnos azonban látogató ismét alig akadt.

Június 18-án a Nemzeti Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Központ tartott bemutatót a felsorakoztatott fajtákról. Ekkor már többen is megjelentek a bemutatón, jelen volt több politikai képviselő is, köztük Ján Mičovský földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter is, aki elmondta, azért jött el Udvardra, hogy megnézze, hogyan kellene kinéznie a jövő mezőgazdaságának.

Az Udvardi Mezőnapok fő menedzserétől, Peter Hudec mérnöktől megtudtuk, 765 kísérleti parcellát létesítettek idén, amelyből 575 fajtakísérlet volt. Mintegy 40 különféle termény volt jelen a bemutatón, búzából úgy 200 különböző fajtát hoztak el a vetőmagos cégek, de volt ezen kívül természetesen vagy 100 különféle repce, felsorakoztak a zöldítésben alkalmazott növények, mint például facélia vagy a mustár, de például borsó és burgonya is látható volt. Annak ellenére, hogy a gépforgalmazók szinte teljesen hiányoztak, így is 52 mezőgazdasági vállalat kísérleti parcelláját tekinthették meg a gazdák. Sajnos hiányoztak a vegyszerforgalmazó vállalatok is, pedig a növényvédő szeres kísérletből is akadt úgy kétszáz. Sajnos az idei mezőnapok alacsony látogatottságához az is hozzájárult, hogy épp azokon a napokon voltak nagyobb esőzések, amikor több cég is jelen volt a kiállítás területén.

-r-

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?