Árvizek és földcsuszamlások Japánban, többen eltűntek

Árvizek és földcsuszamlások Japánban, többen eltűntek

Tucatnyian eltűntek Japán déli részén szombaton a heves esőzések okozta földcsuszamlások és árvizek következtében, sokan a háztetőkön várták a mentőket.

A Kjúsú szigeten fekvő Kumamoto és Kagosima prefektúrában szombatra virradóra több mint 75 ezer embert kellett kimenekíteni otthonából az éjszakai heves esőzések miatt.

A megáradt folyó elárasztott egy nyugdíjasotthont, az intézmény 14 lakójára már úgy találtak rá, hogy leállt a szívük és nem lélegeztek. Az otthon három másik lakója kihűléstől szenvedett – közölte újságírókkal Kabasima Ikuo, Kumamoto kormányzója. Az otthon további kilenc lakójának nyoma veszett.

Az NHK televízió úgy tudja, hogy a folyóparti idősotthonban mintegy 60-an tartózkodtak, amikor elöntötte az épületet az ár, és elzárta őket a külvilágtól. A katonaság sietett a mentésükre.

A Cunagimacsi körzetben három embert temetett be egy földcsuszamlás, ahonnan életjelek nélkül húzták ki őket – közölte Kobori Takafumi, Kumamoto prefektúra katasztrófa-elhárítási szakembere.

Kuma hegyvidéki településről helikopterrel mentették ki a lakosokat, Hitojosi városban pedig csónakkal segítettek a bajbajutottak mentésében.

Az NHK televízió felvételein látni lehetett, amint a Kuma folyóból kiáradó iszapos víz nagy területeket borít el Hitojosi városban. Sok gépkocsi az ablakáig süllyedt el az árban.

A földcsuszamlások miatt házak dőltek össze, az ár kicsavart fákat sodort el. Többen egy üzlet tetején várták a mentőket.

Az NHK jelentése szerint 13 embernek nyoma veszett. Kumamotói illetékesek közölték, hogy még tart a károk felmérése.

Abe Sindzó kormányfő csoportot állított fel az eltűntek keresésére.

A japán meteorológiai hivatal korábban figyelmeztetett a Tokiótól mintegy 1000 kilométerre délre fekvő Kumamoto egyes részein várható heves zivatarokra.

Kabasima elmondta, hogy a hadsereg segítségét kérte a mentéshez. A kormányfő közölte: tízezer katona vesz részt a mentésben.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?