Természet, baráti társaság, mozgás – ez a golf

golf

Világszerte több millióan golfoznak, ám nálunk még eléggé idegenkednek ettől a sporttól. Ennek egyik oka talán az, hogy sok tévhit él a köztudatban róla. Több mint 300 tanulmány igazolta, hogy erősíti a testi és lelki egészséget, meghosszabbítja az életet. Íme öt jó tulajdonsága, amivel a lelki egészségre hat.

Oldódik a szorongás

Roger Hawkes, a The EuropeanTour volt főorvosa szerint „a szociális kommunikáció olyan kockázati tényező, amit eddig sokan lebecsültek. A lelki egészség pedig – különösen napjainkban – nagyon fontos. Az észszerű testmozgás együtt jár a szorongás csökkentésével és a depresszió oldásával.” Susan Pinker szociológus a kommunikáció fizikális előnyét azzal magyarázta, hogy golfozás közben több dopamin termelődik, ami jó érzést vált ki, és enyhíti a fájdalmat. Olyan, mint a természetesen termelődő morfium. Ha a golfozók beszélgetnek egymással, ez erősítheti a lelki egészséget.

Enyhül a depresszió

Mint tudjuk, futás közben endorfinok termelődnek, de az olyan igénytelenebb sport, mint a golf is segítheti a mentális egészség erősítését. Egy ausztrál tanulmány során kiderült: azoknak a depressziós nőknek, akik átlagosan 2,5 órát sportoltak, beleértve a golfot is, nem romlott az állapotuk.

A stressz elmúlik

A mozgás rendkívül fontos, de az még jobb, ha a természetben végezzük. Oldja a stresszt, és elmúlik a lelki kimerültség. Mivel a golf a természethez kötődő sport, mindezt el lehet vele érni.

A terápia egyik formája

Olyannyira képes javítani a mentális egészséget, hogy a lelki problémákkal küzdő és gyógyszert szedő emberek gyógyítására is használják.

Miért különleges?

2017-ben az Egészségügyi Világszervezet (WHO) akciótervet fogadott el a rendszeres mozgás serkentésére. Azért olyan fontos, mert megelőzhetők vele a szívbetegségek, a cukorbetegség, a mell- és a bélrák. Hozzájárul a magas vérnyomás, a túlsúly és az elhízottság csökkentéséhez. Szerepe van a demencia késleltetésében és az életminőség javításában. Annál is inkább fontos ez, mert egy felméréskor kiderült: négy felnőtt közül egy nem mozog, a serdülőknek pedig több mint 80 százaléka csak keveset. A lényeg, hogy minden korosztály golfozhat, s mindenkinek közepes erősségű mozgást biztosít.

Érdekes

Tények és tévhitek

Csak a gazdagok engedhetik meg maguknak

NEM IGAZ, ugyanis nem drágább sport, mint a síelés. Mindkét sportnál szükséges az elején beruházni a felszerelésbe. Vannak drágább és olcsóbb szettek is, és ugyanúgy lehet használtat is vásárolni.

 

Az idősek sportja

TÉVEDÉS. A golfozás kortól független, hiszen 80 évesek is játsszák, de nagyon sok országban, mint például Amerikában, a fiatalok közt is nagy népszerűségnek örvend. Csoportosan együtt tudnak játszani, kint vannak a természetben.

 

Magányosan is

IGEN. Természetesen van lehetőség egyedül is kimenni a pályára ütögetni, de nem ez a jellemző. Egy amerikai mondás szerint: „A legjobb üzletek a golfpályán köttetnek.”

 

Nem is igazi sport

NEM IGAZ. Tanulmányok szerint ugyanis a golf swing – maga az ütés – az egyik legösszetettebb mozgás. Szakemberek szerint egy pontos ütéshez több száz dologra kell a játékosnak egyidejűleg figyelnie – az egyensúlyra, a tartó izmokra, a vállra, a csípőre.

 

Csak gyalogolnak

TÉVEDÉS. Churchill híres mondása: „A golf a nyugodt séta halálos ellensége.” Játék közben annyira az ütésekre és a labdára koncentrálunk, hogy észre sem vesszük, hogy legyalogolunk 9 kilométert. Mindemellett a golfozás mentálisan is fáraszt.

 

Mindig csöndben kell lenni

A GOLFOZÁS ETIKETTJÉHEZ HOZZÁTARTOZIK, hogy a golfpályán mérsékelt hangerőn kommunikálunk, és elütés közben csöndben vagyunk, hogy ne zavarjuk golfozó társainkat a koncentrálásban. Azonban van egy ezzel ellentétes formája is a játéknak, a „long drive", amikor is dübörgő zene szól az elütések közben is.

 

Csak férfiak játszanak

TÉVEDÉS. A golfozók 70%-a férfi, azonban ez nem jelenti azt, hogy csak a férfiak sportja.
 

(ki)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?