Mikortól változnak a járulékterhek?

A Szociális Biztosító mindenkit írásban tájékoztat a járulékfizetési kötelesség kialakulásáról

A vállalkozók járulékterhei hagyományosan a nyár elején szoktak változni, idén a koronavírusjárvány miatt ez is eltolódik, és a különböző élethelyzetek alapján több időponthoz – július, október, december 1-jéhez vagy még későbbre – igazíthatják a járulékfizetési kötelezettség felülbírálását.

A Szociális Biztosító (SP) július 1jei dátummal szokta felülbírálni az önálló keresőtevékenységet folytató személyek járulékfizetési kötelezettségét, éspedig az előző évben elért összbevétel alapján: akinek 2019-ben 6078 eurónál több bevétele volt, az idén már köteles társadalombiztosítási járulékot fizetni.
A koronavírus-járvány miatt 2020ban kitolták a jövedelemadó-bevallás benyújtásának határidejét, éspedig a rendkívüli helyzet befejeződését követő hónap végére.

Voltak, akiknek sikerült március végéig kitölteni és leadni a szükséges nyomtatványokat, ám sokan éltek az új határidő lehetőségével, és vártak, mikor ér véget az országban meghirdetett rendkívüli állapot – megérhette várakozniuk, hiszen így az adó befizetését is elhalaszthatták. A járvány miatt hirdetett szükségállapot júniusban megszűnt, a rendkívüli helyzet viszont még tart. A különböző élethelyzetek alapján a járulékterheket eltérő időpontokban bírálják felül.

Július 1-je

Akik az eredeti határidőig, március végéig elszámoltak a bevételeikkel, azok esetében a Szociális Biztosítónak volt elég ideje megvizsgálni és július 1-jei dátummal felülbírálni a járulékfizetési kötelezettséget – úgy, mint eddig. Ha március 31. után javított adóbevallást is leadott, azt az adóbevallások új határidejét (a rendkívüli állapot befejeződése utáni hónap vége) követő harmadik hónap első napjától veszik figyelembe.

„Új” határidő

Akik nem adták le március 31-éig az adóbevallásukat, hanem kihasználták a világjárvány miatt elfogadott új határidőt, azok járulékfizetési kötelezettségét az új határidőt követő harmadik hónap első napjával bírálják felül. A koronavírus-járvány miatt márciusban hirdetett szükségállapot ugyan júniusban véget ért, a világjárvány miatt kialakult rendkívüli helyzet azonban még nem szűnt meg. Ebből kifolyólag az adóbevallások benyújtásának az új határideje sem járt még le, s egyelőre senki sem tud pontos dátumot jósolni.

„Például ha a kormány júliusban bejelenti a rendkívüli helyzet befejeződését, az adóbevallásokat augusztus 31-éig lehet leadni, az adót is addig kell befizetni, és az adó 2%-áról is addig lehet rendelkezni. Ha a rendkívüli helyzetet augusztusban vonják vissza, az új határidő szeptember vége lesz”

– tájékoztatott Ivana Skokanová, az adóhivatal szóvivője.

A Szociális Biztosító csak az adóbevallások leadása és a bennük lévő adatok feldolgozása után határozhat arról, ki és milyen összegben köteles társadalombiztosítást fizetni. A vállalkozók július 1-je és a járulékfizetési kötelezettség felülbírálása közötti átmeneti időszakban úgy térítik meg a társadalombiztosítást, mint június 30-áig fizették a 2018-as évre vonatkozó adóbevallásuk alapján.

Adóbevallási haladék

Lehet(ett) 3 hónap adóbevallási haladékot intézni. Aki március 31-éig a szükséges formanyomtatványon tájékoztatta az adóhivatalt a halasztásról, annak június végéig kellett leadnia az adóbevallását. Akinek külföldi bevételei is vannak, 6 hónap haladékot kérhet(ett). Halasztás esetén automatikusan kitolódik az a dátum is, amikortól kialakulhat, megszűnhet vagy módosulhat a járulékfizetési kötelezettség (normális esetben október 1-jei dátummal). „Akik június végéig kértek haladékot, azoknak sem kellett eddig a dátumig leadni az adóbevallásukat, sem az adót befizetniük, azt elég megtenniük a rendkívüli helyzet visszavonását követő hónap végéig” – tette hozzá Skokanová.

Haladékot intézhetnek azok is, akik kihasználják az adóbevallások benyújtásának az új határidejét. „Akik esetében a meghosszabbított határidő szeptember 30-áig lejár, a járulékfizetési kötelezettségüket december 1jei dátummal bírálják felül. Ők július 1. és november 30. között úgy térítik meg a társadalombiztosítást, amint június 30-áig fizették a 2018-as évre vonatkozó adóbevallásuk alapján. Ha a haladékkal kitolt határidő szeptember 30. után jár le, a járulékfizetési kötelezettséget a határidő lejártát követő harmadik hónap első napjával bírálják felül, és addig fizetik a június 30-áig érvényes összeget” – tájékoztatott a Szociális Biztosító.

Új biztosítási díj

A járulékfizetési kötelezettség felülbírálása a legtöbb vállalkozó számára azt jelenti, hogy változik a kivetési alap, amelyből kiszámolják a biztosítási díj összegét. Vagyis át kell számolni, hogy mostantól mennyit kell a Szociális Biztosítóba elvezetni. A kivetési alapot úgy számolják ki, hogy megnézik az adómentes részt is tartalmazó adóalapot, hozzáadják a befizetett szociális és egészségügyi járulékokat, és az így kapott összeget elosztják 1,486 értékű koefficienssel, majd a hónapok számával, azaz 12vel. A Szociális Biztosító honlapján (www.socpoist.sk) közzétett egy számológépet, melynek segítségével mindenki kiszámíthatja járuléka pontos összegét.

Írásban tájékoztatnak

A biztosító az információs rendszerében levő adatok alapján saját magától nyomon követi, kinek alakult ki vagy szűnt meg a járulékfizetési kötelessége, és törvényből kifolyólag erről értesítenie kell az érintetteket. Az SP levélben tájékoztat a kötelező beteg- és nyugdíjbiztosítás kialakulásáról, a kivetési alapról, a biztosítási díjak nagyságáról, a fizetési határidőről, valamint az összeg átutalásához szükséges adatokról. Ez nem érvényes a külföldi vállalkozókra, akikre a hazai törvények felett álló nemzetközi szerződések vonatkoznak. Nekik maguknak kell jelentkezniük az SP-ben, és tájékoztatniuk kell az előző évi bevételeikről.

Kinek kell fizetnie?

A vállalkozókat hagyományosan 4 csoportba sorolhatjuk. Aki idén kezdett el vállalkozni, annak nincs semmilyen kötelezettsége a biztosítóval szemben. Akiknek 6078 eurónál kevesebb volt tavaly a bevételük, azoknak nem kell elvezetniük semmit – ha eddig sem fizettek semmit, továbbra sem kell, ha pedig eddig fizettek, akkor most kijelentkezhetnek, vagy köthetnek önkéntes biztosítást. A harmadik csoportba tartoznak azok az új ügyfelek, akiknek a tavalyi bevételeik alapján idén kialakul a kötelező járulékfizetési kötelezettségük, és a negyedik csoportot alkotják azok, akik már ügyfelei az SP-nek, és most csak átszámolják a járulékok összegét. A biztosító törvényből kifolyólag a vállalkozók utóbbi 2 csoportjának köteles levelet küldeni: az új ügyfeleknek és azoknak, akiknek júliustól csak módosul a biztosítási díj összege.

(sza)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?