Vasárnapi asztal

recept

Karfiolos burgonyakrémleves, bundás hús, spenótos-fetás pite, könnyű nyári saláta, citruszos-málnás pohárdesszert

Karfiolos burgonyakrémleves

HOZZÁVALÓK: 30 dkg karfiol, 30 dkg burgonya, 1 fej vöröshagyma, 1 l húsalaplé (2 csirkehúsleves-kockából), őrölt bors, 1,5 dl tejföl, 1 ek. étkezési keményítő (elhagyható).

A hagymát összevágjuk, a karfiolt rózsákra szedjük, a burgonyát meghámozzuk, felkockázzuk, és 1 liter húsalaplében, ízlés szerint borsozva feltesszük főni. Mikor megfőtt, botmixerrel pépesítjük (pár szem karfiolrózsát félreteszünk), majd belekeverünk 1 kis doboz tejfölt, és hozzáadunk 1 ek. vízben feloldott étkezési keményítőt. A félretett karfiolrózsákkal, fokhagymás pirítóssal kiváló.

Bundás hús

HOZZÁVALÓK: 80 dkg sertéscomb vagy -karaj, 2 tojás, 10 dkg reszelt sajt, 3 közepes burgonya, 1,5 dl tejföl, 2 csapott ek. sima liszt, só, bors ízlés szerint, 2 gerezd fokhagyma.

A húst felszeleteljük, kiklopfoljuk, megsózzuk. A burgonyát meghámozzuk, lereszeljük, hozzáadjuk a reszelt sajtot, a tojásokat, a tejfölt, a lisztet, és belezúzzuk a fokhagymát. A húst lisztbe forgatjuk, majd belemártjuk a burgonyás keverékbe, és forró olajban kisütjük.

Spenótos-fetás pite

HOZZÁVALÓK – TÉSZTA: 20 dkg liszt, 10 dkg vaj, 1 tojás, 2 ek. víz, csipet só; TÖLTELÉK: 40 dkg spenót, 20 dkg feta sajt, 5 dkg vaj, 4 újhagyma, 2 dl főzőtejszín, 1 tojás, só, őrölt bors.

A lisztet elkeverjük a sóval, s elmorzsoljuk a kisebb darabokra vágott hideg vajjal. Hozzákeverjük a felvert tojást, és a vizet is hozzáöntve sima tésztává dolgozzuk. 30 percre a hűtőbe tesszük, utána lisztezett felületen akkorára nyújtjuk, mint a piteformánk, majd beleigazgatjuk (előtte a formát kivajazzuk). Villával több helyen megszurkáljuk, és előmelegített sütőben, 180 fokon 20 perc alatt elősütjük.

Egy serpenyőben az apróra vágott hagymát vajon megpirítjuk, hozzáadjuk a spenótot, sózzuk, borsozzuk, és öt percig pároljuk. A tejszínt elkeverjük a tojással, a sóval és a borssal, majd az elősütött pitére kenjük. Rárakjuk a spenótot és a kis darabokra vágott feta sajtot, s a sütőbe visszatéve még 25 percig sütjük.

Könnyű nyári saláta

HOZZÁVALÓK: 2-3 befőzési vagy 1/2 kígyóuborka, 2-3 paradicsom, 1 kisebb hagyma, 2 zacskó mini mozzarella, zöldfűszerek (pl. bazsalikom, snidling), bors.

A hagymát apróra, az uborkát és a paradicsomot ízlés szerint kockákra vagy karikákra vágjuk, s tálba tesszük. Hozzáforgatjuk a levüktől lecsepegtetett mozzarellagolyókat, elkeverjük a felaprított zöldfűszerekkel, megszórjuk borssal, és tálaljuk.

Citruszos-málnás pohárdesszert

HOZZÁVALÓK: 30 dkg málna, 3 dl habtejszín, 2 dl joghurt, 15 dkg porcukor, fél citrom leve és héja, 1 vaníliás cukor, 15 dkg zabkeksz, mentalevelek és málnaszemek a díszítéshez.

A joghurtot összekeverjük a cukrokkal, a citromhéjjal és -lével. Apránként, óvatosan hozzáadjuk a kemény habbá vert tejszínt.

A málnát villával összetörjük, 2 ek. porcukrot adunk hozzá, jól elkeverjük, majd egy sűrű szitán átnyomjuk, hogy a magok fennakadjanak.

2 dl-es üvegpoharak aljára 2 ek. összetört zabkekszet szórunk, 2 ek. joghurtos habot halmozunk rá, majd meglocsoljuk 2 ek. málnavelővel. Ismét jöhet a hab, rá a keksz, majd megint hab. Végül meglocsoljuk még egy kis málnavelővel, és friss málnával, mentalevéllel díszítve, zabkeksszel megszórva kínáljuk.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?