Mi a különbség Danko és Kollár között?

Boris Kollár

Nem csak abban hasonlítanak, hogy hogyan szereztek diplomát.

Boris Kollár politikai pályafutása egyre inkább hasonlít Andrej Dankóéhoz, a legfrissebb példa erre pedig természetesen a diplomamunkájuk.

Egy kicsit más módszer, de végső soron egyformán csalók és plagizálók.

Pedig Danko már-már impozáns módon lépett be a politikába.

Visszavitte a parlamentbe az SNS-t és egy évvel a választás után olyan népszerű volt, hogy egyesek Fico utódjaként emlegették. Ma már hihetetlen, hogy elképesztő fogalmazási stílusa és köznevetség tárgyává váló nyelvi bakijai ellenére több kommentátor is tehetséges politikusként írt róla akkoriban.

A Sme rodina harmadik lett az idei parlamenti választáson, és pozícióját azóta is őrzi a politikai felmérések szerint. Boris Kollár rátermett és karizmatikus politikusnak mutatja magát, aki érti a politika játékszabályait. Arra is gyorsan rájött, hogy a második legerősebb kormánypárt elnökeként és házelnökként olyan dolgokat is befolyásolni tud, amelyek nem az ő pártja hatáskörébe tartoznak, így aztán rendre beleártja magát más minisztériumok ügyeibe, legyen szó a Matica slovenská költségvetéséről, a közmédia vezetésének pártolásáról vagy azokról, akik a Murányi-fennsíkon levő nemzeti park területén vállalkoznak. A koalíciós partnerek pedig mindezt eltűrték neki.

De a hasonlóságok itt még nem érnek véget. 2016-ban Andrej Dankón múlt, hogy felállhatott az újabb Fico-kormány, választhatott, hogy melyik oldalhoz csapódik, mindenki az SNS döntésére várt.

Ehhez hasonlóan most Kollár a mérleg nyelve. Egyetlen párt sem zárta ki a vele való együttműködést, és még Kotlebáék is megdicsérik időnként, hiszen a Sme rodina az egyetlen, amely támogatta néhány javaslatukat.

Találunk párhuzamokat a politikai módszereikben is. Azok alapján, hogy kiket jelölt egyes pozíciókba a Sme rodina, alaposan megkérdőjelezhető, hogy csakis a jó kormányzás lebegne a szeme előtt, és ugyanez volt a helyzet az SNS számos jelöltjével is. Mindkét párt a nacionalista politizálásra épít, hasonlóak az elképzeléseik a szociális politikáról is, bár a megvalósítás az már teljesen más kérdés. Dankóéknak alig volt épkézláb, kivitelezhető ötletük, ezen a téren Kollárék sokkal jobban adják el magukat, sőt még a Smerrel is képesek konkurálni.

Emellett Kollár talpraesettebb, élelmesebb, soha nem jutna eszébe, hogy váll-lapokat csókolgasson és hát a hamis diplomamunkájának ügyét is jobban kezeli, mint Danko, aki szánalmas megnyilatkozásaival maga éltette tovább a saját botrányát. Ennek dacára olyan sok a hasonlóság köztük, hogy a helyzet a távozó Mečiar és a helyére törő, rafináltabb Fico felemelkedését is idézi.

A szerző a Trend kommentátora

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?