Megmérettették magukat az önkéntes tűzoltók

Hodos
Hodos |

Két tűzoltóversenynek is otthont adott a közelmúltban a hodosi futballpálya.

Itt tartották a Nyugat-szlovákiai Tűzoltóliga második fordulóját, valamint a polgármesteri kupa versenyét, amely egyben a Duna Menti Tűzoltóliga idei első fordulója is volt. Több csapat is összemérte ügyességét és gyorsaságát. A Nyugat-szlovákiai Liga első fordulóját két héttel ezelőtt, június közepén rendezték meg Diószegen. 

Közel 50 csapat küzdött

A mostani, második fordulón 19, a polgármesteri serlegért folytatott versengésben összesen 30 csapat vett részt. A legtöbb csapatot a Nagyszombati, illetve Érsekújvári járásból toborozták, de jöttek tűzoltók például Ímelyről is. Ebben az évben elmaradt az, elsősorban a közönség körében közkedvelt éjjeli versenyzés, amely a polgármesteri serlegért folytatott megmérettetés egyik száma volt, éppen népszerűségének esve áldozatául. „Nagyon ügyeltünk arra, hogy betartsuk a rendezvényt lehetővé tévő szabályokat, amelyek a nézőszám korlátozására is vonatkoztak. Ezért döntöttünk úgy, hogy kihagyjuk az éjjeli versenyszámot, amely minden évadban nagyon sok érdeklődőt vonzott és a versenyt a kora délutáni órákra időzítettük. Valószínűleg hála ennek az intézkedésnek is, bőven a felső határnak számító 500 fős nézőközönség alatt tudtunk maradni” – avatott be a szervezés részleteibe Boráros János, a Hodosi Önkéntes Tűzoltótestület parancsnoka.

De nem csak ez a különlegesség jellemezte a versenyt. A versenyző csapatok többségének jó néhány edzésről le kellett mondaniuk a koronavírus-járványra reagálva bevezetett korlátozások miatt. „Tilos volt a gyülekezés, a közös sportolás, ám ezt a fajta tevékenységet csak rendszeres gyakorlással lehet szinten tartani. Kételkedtünk abban is, hogy egyáltalán elindulnak-e a versenyek, úgyhogy többen is vegyes érzelmekkel indultunk neki a harcnak, hiszen hivatalosan csupán az elmúlt pár hétben foghattunk neki a csoportos edzésnek” – folytatja a parancsnok. Arra a kérdésre, hogy mi is a verseny lényege, azt felelte: „az a lényeg, hogy az öntözőtömlőt minél gyorsabban bevetésre kész állapotba hozzuk, vagyis képesnek arra, hogy lövellje a vízsugarat és ez a vízsugár elérje a tűzfészket, amihez hét ember tökéletes együttműködésére van szükség. Mindezt futás közben, tömlő-össze-csatolásokkal, hiszen a tűzfészkek általában jelentős távolságban vannak a vízforrástól. Nem is annyira az egyéni teljesítmény, sokkal inkább a csapat összehangolása a fontos.” 

A győztes csapatok

A hodosi megmérettetésen Mezőkeszi (Poľný Kesov) férficsapata és Horvátjárfalu (Jarovce) női csapata hozta a legjobb időt a Nyugat-szlovákiai Tűzoltóliga versenyében. A polgármesteri serlegért vívott harcban pedig Berencs (Branč) férficsapata és Diószeg női csapata bizonyult a legügyesebbnek. A hodosiak hetedikek, illetve hatodikok lettek. Valamennyien 14–15 másodperces időn belül teljesítették a feladatot. Szlovákiai viszonylatban a rekordidőt Osztopna (Stupné, Vágbesztercei járás) önkéntes tűzoltócsapata tartja, 12,9 másodperccel.

A tűzoltók bíznak abban, hogy a ligaversenyek tovább folytatódnak, hiszen versenyek nélkül nincs aktív gyakorlás, és aktív gyakorlás nélkül szétesik a csapat. Közben pedig már elérkezett és még csak ezután következik az az időszak, amikor a tűzoltók gyors beavatkozására nagy szükség lesz, akár az esőzések utáni víz szivattyúzásánál, akár a nyári hónapok gondatlanságból okozott tűzeseteinél.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?