Az SaS felszólította Kollárt, hogy mondjon le a házelnökségről

Richard Sulík

Az SaS frakciója távozásra szólította fel Boris Kollárt (Sme rodina), a parlament elnökét. Erről Anna Zemanová frakcióelnök tájékoztatott a Kollárral való találkozást követően, melyen a házelnök a diplomamunkájával kapcsolatos kérdésekre válaszolt. Richard Sulík, az SaS elnöke hangsúlyozta: nem akarják megdönteni a kormányt, tiszteletben tartják a Sme rodina igényét erre a posztra.

Zemanová elmondása szerint Kollár és a frakció megbeszélése több mint egy óráig tartott. A frakció egyöntetűen határozott, majd az álláspontjáról tájékoztatta a parlament elnökét is, aki tudomásul vette azt. „A labda most Kollár térfelén pattog. Ha nem mond le, ismét tárgyalunk, és meglátjuk, hogyan tovább” – fűzte hozzá Zemanová.

„Az ügyet természetesen még nem zártuk le. Amennyiben nem történik előrelépés, a frakció ismét ülésezni fog. (…) Ha lezárul ez az ügy, soha többé nem fogjuk Kollár szemére vetni” – ígérte Sulík.

Arra a kérdésre, hogy az SaS frakciója hajlandó-e támogatni egy Kollár leváltását célzó esetleges ellenzéki kezdeményezést, Zemanová azt válaszolta, hogy ellenzéki javaslatokat nem szavaznak meg.  

Sulík szerdán cáfolta, hogy kerülné Kollárt. A koalíciós tanács legutóbbi ülésén állítása szerint egyéb kötelezettségei miatt nem tudott részt venni, a frakció mai üléséről pedig a kormányülés miatt késett. „Összességében úgy gondolom, hogy jó a munkakapcsolatunk” – szögezte le, hozzátéve: csak az szomorítja el, hogy Kollár nem tartotta be a megállapodásukat, és nem hívta össze a rendkívüli ülést, melyen a vállalkozókat segítő intézkedéscsomagot vitatták volna meg.

Kollár a találka előtt azt nyilatkozta, hogy ha le kell mondania a házelnökségről, a Sme rodina akár a kormányból is kiléphet.

Kollár és a Sme rodina frakciója egyelőre csak annyit reagált az SaS felszólítására, hogy tudomásul veszik azt.

Kollárt a diplomamunkájával kapcsolatban felmerült plágiumgyanú miatt támadják. Korábban a Za ľudí párt is távozásra szólította fel őt. Az OĽaNO ezt nem tette meg, helyette indítványozta, hogy Branislav Gröhling (SaS) oktatási miniszter és Mária Kolíková (Za ľudí) igazságügy-miniszter dolgozzanak ki egy törvényjavaslatot, amely lehetővé tenné a záródolgozatok utólagos felülvizsgálatát. Kolíková jogi elemzést készíttet a titulusok visszavonásának témakörében. Gröhling azt nyilatkozta, hogy a titulusokat utólag már nem vonhatók vissza.

A házelnök állítja: legálisan szerezte a mesteri fokozatot, de a politikában többé nem fogja használni azt. Az SaS-frakcióval való találkozóját megelőzően kijelentette: ha le kellene mondania, a Sme rodina mozgalom akár ki is léphet a koalícióból. (TASR, ú)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?