Vadvirágos ágyás az udvarban

Nemcsak szép és illatos a virágszőnyeg, hanem jó térelválasztó vagy  dekorációs elem is lehet. Virágzó ágyást kis területen is kialakíthatunk, s ültethetünk bele évelő, illetve egynyári növényeket, vagy a kettő keverékét. Ahhoz, hogy a virágágyás szép legyen, gondosan elő kell készíteni.

Falusi környezetben szemet gyönyörködtető látványt nyújtanak a természetes zöldben elszórtan nyíló tarka vadvirágok, amelyek jellegzetes illatukkal fokozzák az élményt. Hogy elérjük a kívánt hatást, néhány szabályt  bizony be kell tartani.

Az első lépés

Egy kis ügyességgel mindenki könnyen varázsolhat vadvirágos mezőt az udvaron vagy a kertben. Először is válasszunk ki tízféle virágmagot, s a keveréket szórjuk a gyepre, de utána ne nyírjuk a füvet. A vadvirágos terület kialakítása és ápolása egyszerűbb mint a virágos ágyásoké, de azért van néhány fontos teendő, amit el kell végezni: a magok szétszórása előtt a gyepet meg kell lazítani, s a virágok növekedésekor folyamatosan öntözni kell.

Ötletek

-A magkeverékhez keverjünk hagyományos fűmagot is, mivel a fű tartóssá és ellenállóvá teszi a vadvirágos növénytársulát, valamint megköti a talajt.

-A makacs gyomoktól mindenképp tisztítsuk meg a területet, hiszen elszaporodva ezek okozhatják a legtöbb kárt, kiszoríthatják az érzékenyebb vadvirágokat.

-Dolgozzuk meg a talajt, majd a felső réteget gereblyével készítsük elő a vetéshez. Minél sűrűbb a vetés, annál biztosabb a siker.

-A csomagoláson feltüntetett mennyiség helyett nyugodtan használjuk  a mennyiség dupláját.

-Fontos, hogy a talajt állandóan nedvesen tartsuk, és persze rendszeresen gyomlálni is kell.

-Évente legalább kétszer kaszáljuk le a területet 20 cm magasságban, hogy megakadályozzuk a fás szárú bozótos kialakulását és megkönnyítsük a magvak szétszóródását.

-Ha jó magkeveréket választunk, egész évben folyamatosan nyílik majd valamilyen virág.

 

Tessék választani!

Gilisztaűző varádics - Tanacetum vulgare - vratič obyčajný

Ligeti zsálya - Salvia nemorosa - šalvia hájna

Réti boglárka - Ranunculus acris - iskerník prudký

Mezei pipacs - Papaver rhoeas - mak vlčí

Harangvirág - Campanula - zvonček

Koloncos legyezőfű - Filipendula vulgaris - túžobník obyčajný

Tavaszi hérics - Adonis vernalis - hlaváčik jarný

Közönséges pásztortáska - Capsella bursa-pastoris - kapsička pastierska

Foltos árvacsalán - Lamium maculatum - hluchavka škvrnitá

A virágágyás megfelelő szegélyezése még kellemesebbé teheti a látványt. Természetes anyagból készüljön, és harmonizáljon a környezettel.

 

Fa és tégla szegélyek

A farönkből készített szegély az úgynevezett természetközeli kertben lehet  ideális és egyedi megoldás. Élettartama sajnos nem éppen hosszú, de előnye, hogy megfigyelhető az anyag fokozatos átalakulása.

Elegáns és praktikus a tégla szegély. Nagy előnye, hogy mellette egyszerűbb a fűnyírás. A gyeppel egy szintre fektetett téglasor segítségével megspórolhatjuk a szegély nyírását, mivel a fűnyírót rajta görgethetjük.

Kósa Károly kertépítő mérnök

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?