Nőtt a hulladék szelektálása Nádszegen

Nádszegen ötvenszázalékos szelektálásra törekednek
NÁDSZEG |

Három év alatt közel 40 százalékot értek el a szelektív hulladékgyűjtésben a nádszegiek. A szemét elhordása matricás rendszerben történik.

 

Újfajta rendszert vezettek be Nádszegen a szemétilleték beszedésére. Aki befizeti az adót, egy matricát kap, amit rá kell ragasztania a kukájára. “Csak annak tudjuk elszállítatni a szemetét, aki megtérítette az összes adósságát a községgel szemben, illetve befizette az illetéket is. A környéken sereghajtónak számítunk a szemétilleték összegét tekintve, hiszen 23 euró személyenként. Talán csak egy falu van a járásban, ahol 19 eurót fizetnek a lakosok, máshol 30 euró körül, vagy afölött van a szemétdíj. Ez az alacsony összeg annak is köszönhető, hogy a nádszegiek nagyon ügyesen szeparálják a szemetet, illetve hogy a falu saját maga végzi a hulladék begyűjtését, elszállítását. Akinek nincs matricája, mert nem fizette meg az illetéket, vagy tartozása van a falu felé, annak lehetősége van kivinni a gyűjtőudvarra a hulladékot. Ott egy nagy konténerben gyűjtjük a szemetet, majd az albári lerakatra szállítjuk el” - magyarázta Kacz Éva. 

Fegyelmezett lakosok

A polgármester hozzátette, eddig még nem volt probléma a szemeteléssel a faluban, nincsenek illegális hulladéklerakók. Éppen ellenkezőleg, nagyon fegyelmezetten állnak hozzá az emberek a szelektív szemétgyűjtéshez. “Ezerötszáz háztartásból száznál kevesebb az, amelyik nem fizette be az illetéket, tehát 5-6 százalék körüli ez a szám. Ebbe beletartoznak azok is, ahol például hétvégi háznak használják az ingatlant a tulajdonosok, nem laknak ott, vagy lebontásra vár a ház. Úgy vélem, ez nagyon jó arány. Az utóbbi évekhez képest hatalmas, mondhatni megismételhetetlen a fejlődés ezen a téren. A legfontosabb lépés a hulladék szelektálása érdekében, hogy megteremtsük a lehetőséget erre. Nádszegen nem a szemétilleték megemelésével szerettük volna az embereket a hulladék szelektálására ösztönözni, hanem azzal, hogy tíz gyűjtőszigeteket alakítottunk ki a faluban. A cél az volt, hogy ezek könnyen elérhetők és felhasználóbarátok legyenek. Ezen kívül a gyűjtőudvarra is ki lehet vinni a szelektált hulladékot” - fogalmazott Kacz Éva. 

Beindult a szelektálás

Nádszegen tavaly a kommunális hulladék 38 százalékát szelektálták. Az előző évben ez az arány 22 százalék volt, 2017-ben pedig 1 százalék. “Látható tehát, hogy jelentős a fejlődés. Nincsenek hatalmas elvárásaim, ha idén sikerül elérni az 50 százalékot, akkor azt hiszem, az nagyon jó eredmény lesz” - tette hozzá a polgármester. A zöldhulladékra gyűjtőudvart hoztak létre. Az engedélyek megszerzése után 100 tonnányi zöldhulladékot fognak tudni összegyűjteni, illetve lemérni. A zöldhulladékot ugyanis már most is ki lehet oda hordani, csak a hulladékgyűjtő rendszerben nem mutatható ki. A kihordott zöldhulladékot helyben ledarálják. “Nagy problémát okoz még az építkezési hulladék. Sokan bontanak le régi házakat, a hulladékot nincs hova tenni, általában utak feltöltésre használják fel az emberek a falu különböző pontjain. Megvan a jogi keret arra, hogy mit lehet tenni abban az esetben, ha illegális lerakatot találunk a faluban, de nagyon nehézkes az eljárás. A járható út szerintem inkább az, ha erre a szeméttípusra is külön gyűjtőhelyet hozunk létre. Addig hiába kérünk számon bármit, amíg nem teremtjük meg a lehetőséget arra, hogy mindenki az előírásoknak megfelelően és szakszerűen kezelje a hulladékot“ – véli Nádszeg polgármestere.

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?