5 tipp, ha nagyon esik

szotyolazo

Hatalmas gondokat okozott a tavaszi nagy szárazság, úgyhogy mivel mostanában sokat esik, most már a sok csapadék okozza a hatalmas gondokat. Mit kívánjon magának az aranyhaltól, aki elhatározta, hogy esőben is boldog lesz?

1. Boldog viharnapot!

Emlékszünk még, mit mondott Micimackó Malackának, amikor a nagy vihar lecsapott a Százholdas Pagonyra? Boldog viharnapot, Malacka! Ezt mondta neki, és bár ettől Malackának nem lett boldogabb a viharnapja, mégis ott volt vele a barátja, akire számíthatott (még ha nem is). És az már valami. Főleg a mai világban, amikor régen minden jobb volt. Úgyhogy kívánjunk mi is boldog viharnapot valakinek, aki megérdemli.

2. Menjünk vásárolni!

Furcsán néztünk a 90-es években, amikor a Dallasban Samantha mindig úgy próbálta eloszlatni rossz kedvét, hogy elment vásárolni. Azóta megtapasztaltuk, hogy a módszer működik. Csak arra figyeljünk, nehogy vasárnap induljunk neki, Szlovákiában ugyanis a boltok vasárnap még mindig zárva tartanak. Túljárhatunk a hatóságok eszén, ha interneten rendelünk valamit, azt vasárnap is lehet!

3. Fermentáljunk!

Világdivat lett a savanyítás. Tele vannak a gasztronómiával foglalkozó portálok, újságok és csatornák azzal, hogy milyen fantasztikus dolog, ha valamit belerakunk valamibe, hozzáadunk valamit, úgy hagyjuk, aztán ha kész, megesszük. Minden nemzeti konyhának megvannak a saját tartósító receptjei, mint az uborka vagy a káposzta savanyítása. Ez is fermentálás. Viszont szinte minden zöldséget lehet fermentálni, és ahogy egyre többet kóstolunk ilyenekből, rájövünk, hogy kell is. A fermentálás egyik arca napjainkban egy Sandor Katz nevű amerikai úriember, aki a 90-es évek elején hivatalnokként megtudta, hogy HIV-pozitív, ezért az élj a mának jegyében elkezdett haladéktalanul fermentálni. Azóta könyvet adott ki (A fermentálás művészete), műsorokba hívják, milliók lesik a receptjeit.

4. Fogjuk fel az esővizet!

Ez a tipp olyan szempontból kakukktojás, hogy érdemes már az eső előtt megtenni a hozzá szükséges lépéseket. Elkészíteni a hordót vagy a dézsát vagy az akármit, amibe a víz a csatornából belefolyik. Ezzel az esővízzel aztán egy sor hasznos dolgot csinálhatunk. Kíváncsian várom például, ki kezdi el elsőként árusítani a palackozott esővizet. Ha ez mégsem történik meg, előbb vagy utóbb úgyis muszáj lesz minél több esővizet felfognunk, hiszen az időjárás szélsőségeket produkál, az eredmény pedig az, hogy nem nőnek a palánták. Hogy fogunk így fermentálni?

5. Keressünk egy szimpatikus ernyő(s)t!

Ha vásárolni sincs kedvünk (mert mindenünk megvan), a savanyúságot sem szeretjük (vagy már be van pakolva minden az üvegekbe), és az esővizet is felfogtuk, viszont nincs esernyőnk, vagyis fennáll a veszélye, hogy az utcán mindjárt elázunk, kéredzkedjünk be valakinek az esernyője alá. Ha furán nézne ránk, mutassuk fel a 96 óránál nem régebbi koronavírus-tesztünk eredményét, attól majd megenyhül. Persze, előtte kérdezzük meg, nem zavarja-e, hogy valakivel tesztközelbe kerül.

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2020/26. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?