Le a vásárlással!

d

A koronavírus okozta letargiát mindenki más módon igyekezett csillapítani. Néhányan a konyhában serénykedtek, mások a kertjüket csinosítgatták, de voltak olyanok is, akik internetes vásárlással igyekeztek nyugtatni a megtépázott idegeiket.

Egy-két csomag érkezésekor még nem beszélhetünk mániáról, amikor azonban a futár mindennap megjelenik nálunk, valószínűleg szenvedélyünk lett a vásárlás. Olyan ez, mint a dohányzás vagy az alkoholizmus. Befészkeli magát az életünkbe, s folyamatosan teret követel magának. Olyan körforgás ez, amelybe bekerülni nagyon könnyű, kijutni azonban sokkal nehezebb. Mégis vannak olyanok, akiknek sikerül. Közéjük tartozik Csala Emma, aki egykor maga is boltkóros volt. Most ő szolgált néhány tippel, hogy hogyan küzdjük le ezt a 21. századi betegséget.

Hogyan induljunk el a helyes úton?

Szerinte „fontos, hogy tudjuk, honnan hová szeretnénk eljutni, mert akkor sokkal könnyebb a gyógyulás útjára lépni. Ki kell tűznünk egy nagyobb célt, amely lehet akár a környezettudatosság, spórolás egy régi álom beteljesítésére, de előnyben részesíthetjük a minőséget is a mennyiség helyett. Mindenképp szabaduljunk meg a hírlevelektől, amelyekben az árleszállításokra és az ingyenes kiszállításra figyelmeztetnek, mert miattuk feleslegesen költünk. Ezen kívül igyekeztem a minimalista életszemlélet felé fordulni.”

Fő a minimalizmus

El se hinnénk, hogy milyen kevés dolog elég ahhoz, hogy boldogok legyünk. A kiegyensúlyozott embert nem az fogja meghatározni, hogy hány darab vállfa sorakozik a szekrényében, hanem hogy miként éli az életét. „Arra jutottam, kizárt, hogy ennyi kacatra van szükségem, ha regén sokkal kevesebbel is jól voltam. Persze, kellett egy terv is. Én például megszabtam, hogy legfeljebb fehérneműt, harisnyát és zoknit szerezhetek be, és nem kaphatok semmilyen tárgyi ajándékot. Továbbá minden hónapban ki kellett selejteznem legalább három ruhaneműt” –sorolja szakértőnk, hogyan sikerült alkalmazkodnia a minimalizmus elveihez.

Szeresd az embereket, a dolgokat használd

Nemrég láttam egy riportot. Egy férfi azt nyilatkozta, ha nincs is szüksége valamilyen termékre, akkor is muszáj látnia, milyen újdonságok vannak a boltok polcain. Ha piackutató, azt mondom, rendben, ez a munkája. Ha nem, akkor elég rémisztő, hogy a két hónapos „maradj otthon” időszak arra késztet minket, hogy akár az egészségünket is kockáztatva a bevásárlóközpontokat járjuk. Sajnos fogyasztói társadalommá nőtük ki magunkat, az azonban elrettentő, hogy milyen sekélyessé is váltunk” – foglalja össze aggályait Csala Emma.

Bizony, ajánlatos elgondolkodni szavain, nagy árat fizetünk ugyanis azért, hogy mindent birtokolni akarunk. A legközelebbi vásárláskor talán válasszuk mottónknak a tényleg szükségem van erre? kérdést.

Tilajcsík Dóra

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2020/26. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?