Csehek és magyarok ezrei a szlovákiai cégekben

Csehek és magyarok ezrei a szlovákiai cégekben

A világjárvány ellenére idén tovább nőtt az érdeklődés a külföldiek részéről a szlovákiai cégalapítás és cégfelvásárlás iránt. A szlovákiai cégek közül több tízezer vállalkozás köthető külföldi tulajdonosokhoz, akik között a csehországi és magyarországi cégek, magánszemélyek dominálnak.

A külföldi tulajdonossal is rendelkező szlovákiai cégek közül a legtöbb továbbra is cseh érdekeltségű – derül ki a Bisnode nemzetközi cégminősítő társaság legújabb, a külföldi tulajdonban levő szlovákiai cégeket rangsoroló toplistájából.

„A csehek az idei év első öt hónapjában 864 céget alapítottak Szlovákiában, ami történelmi csúcsnak számít, 316-tal nőtt azonban a magyar tulajdonosi háttérrel rendelkező cégek száma is”

– nyilatkozta lapunknak Petra Štěpánová, a Bisnode elemzője. Jelenleg így több mint 12 ezer szlovákiai cégnek van cseh, csaknem 11 ezernek pedig magyarországi tulajdonosa.

„A csehek elsősége nem meglepő, hiszen a cseh tulajdonban levő szlovákiai cégek jelentős része még Csehszlovákia széthullása előtt jött létre, és nem elhanyagolható a két nyelv közelsége sem. Magyarország legnagyobb előnye szintén a közelsége, és persze az is, hogy Szlovákiában nagyszámú magyar kisebbség él, a határ menti övezetben így sok, magyar tulajdonban levő társaságot találhatunk”

– mondta Štěpánová.

A csehek és a magyarok után a sorban az osztrákok (4 ezer) és a németek (2,4 ezer) következnek. „Az idei év igazi meglepetésének azonban a lengyelek és ukránok számítanak, ezek részéről a korábbiakhoz képest látványos növekedést tapasztaltunk, jelenleg így már nagyjából 2-2 ezer cégnek van ukrán és lengyel tulajdonosa” – tette hozzá Štěpánová.

Az orosz tulajdonosi hátterű cégek száma ugyanakkor már lassú csökkenésbe kezdett, a számuk így már alig haladja meg az ezret. „Szlovákiában már régen nem volt példa arra, hogy valamelyik ország részéről csökkent volna a külföldi tulajdonosok száma. Míg az elmúlt években még az Oroszország elleni szankciók sem voltak képesek visszafogni az oroszok régiónk iránti érdeklődését, a gazdasági válság előszele már őket is megérintette” – mondta el a Bisnode elemzője.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?