Mindenki törölje az Adobe Flash Playert

hacker

Év végén kaszálja el a lejátszót a cég, ezután a szoftver nem kap több frissítést – és nem is lesz használható.

Közeleg az Adobe Flash Player végső búcsúja, az egykor népszerű médialejátszó idén év végével veszíti el teljesen támogatását, ezt követően pedig nemcsak a biztonsági és funkciófrissítésektől köszön el, de telepített verziói sem lesznek már használhatók.

A lépésre már jó ideje számítani lehetett, a Flash Player EOL (End-OfLife)dátumát az Adobe már 2017-ben bejelentette, és a böngészőgyártók is elkezdték azt kigyomlálni termékeikből. A támogatás kivezetését a Safariból az Apple idén januárban jelentette be, tavaly októberben pedig a Flash-tartalmakat a Google keresési eredményei közül is elkezdte kiszűrni. Az Adobe Flash Player egész pontosan 2020. december 31-én köszön el, addigra pedig az Adobe igyekszik elérni, hogy a lehető legtöbben töröljék a szoftvert számítógépükről. Erre a cég felugró üzenetben kéri majd a megmaradt felhasználói bázist. A fenti dátumot követően a cég weboldaláról is minden, a Flash Playerre mutató letöltési linket eltávolít majd, meggátolva a támogatását vesztett eszköz telepítését.

A lejátszó eltávolítása azért fontos, mert frissítések híján az abban felfedezett sérülékenységek sem lesznek orvosolhatók, a szoftver használata így komoly biztonsági kockázatot jelent majd. Az Adobe mindenesetre nem bízza a véletlenre a dolgot, a cég ígérete szerint a búcsúzó termékben minden Flash alapú tartalom lejátszását blokkolja majd a fenti EOL határidőt követően – ezt az utolsó védelmi vonalat jó eséllyel egy a következő szűk fél év során kiadott búcsúfrissítésben juttatja majd el a felhasználókhoz. Bár egykor rendkívül népszerű volt, mára a Flash szinte teljesen kikopott az online felületekről, a W3Techs egy a ZDNet által idézett kutatása szerint a weboldalak alig 2,6 százalékán található Flashkód – és ez az érték is folyamatosan csökken.

(hwsw)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?