Koncert szobanövények előtt

Koncert szobanövények előtt

A Circus Maximusba költözik a Római Opera a nyári évadra. Augusztus végén újra zenél a Berlini Állami Opera is, Barcelonában pedig cserepes növények előtt adtak koncertet hétfő délután.

A világjárvány miatti négy hónapos szünet után Carlo Fuortes intendáns a hét elején ismertette a római operaház nyári szezonjának produkcióit, amelyeket kivételesen nem Caracalla Termáiban, hanem a Circus Maximus tágas, nyílt tereiben adnak elő. Nem rossz hely, elég tágas, s elvégre már az ókorban is szórakoztatásra használt hely volt Rómában. Igaz, hogy leginkább lovas- és kocsiversenyeket, állatviadalokat tartottak itt. De a Circus Maximusban még ma is szórakoztatják Rómát, a város közepén elhelyezkedő hatalmas, zöld fűvel benőtt arénában elég gyakran rendeznek koncerteket.

Július közepétől augusztus közepéig 21 előadást terveznek, esténként legfeljebb ezer nézővel. A távolságtartást és a biztonságot négy külön bejárat is szolgálja.

A szezon Verdi Rigolettójával indul, a címszereplőt Luca Salsi, Gildát Rosa Feola alakítja, a premiert az olasz közszolgálati televízió (RAI) is közvetíti. Rossini operáját, A sevillai borbélyt azoknak az egészségügyi dolgozóknak adják elő, akik a koronavírus-járvány ellen harcoltak.

Augusztus 6-án és 9-én fellép Anna Netrebko és Yusif Eyvazov, akik Verdi-, Puccini-, Mascagni-, Francesco Cilea- és Dvořák-áriákat énekelnek. A házaspár hét évvel a Manon Lescaut római bemutatója után lép újra együtt színre a városban, ahol megismerkedtek egymással.

A Circus Maximus Róma újranyitásának szimbóluma lesz Virginia Raggi polgármester szerint.

A Berlini Operaház nagytermében a világjárvány megállítását szolgáló korlátozó intézkedések miatt az 1300 helyből mindössze 370-et foglalhatnak el a nézők, amikor a nyár végén először belépnek. A higiéniai szabályokat a hatóságokkal közösen dolgozzák ki – olvasható közleményükben.

Augusztus utolsó napján Beethoven szimfóniáival nyílik a szezon, a zenekart Daniel Barenboim főzeneigazgató vezényli, miként azt a koncertet is, amellyel a berlini Staatskapelle fennállásának 450. évfordulóját ünneplik szeptember 11-én.

A gyönyörű Semperoper. Az 1945-ös bombázás során szinte teljesen megsemmisült, 1985-ben újjáépítették, pontosan ugyanolyan formában, mint amilyen korábban volt.

Egy másik történelmi operaház, a drezdai Semperoper a három hónapos szünet alatt többmilliós veszteséget szenvedett, a mintegy 70 ezer megvásárolt jegyet is vissza kellett váltaniuk – számolt be róla Peter Theiler intendáns a dpa hírügynökségnek. Új műsortervet kellett készíteniük, óvatosságból csak október végéig terveznek. Az 1300 ülőhelyükből csak 330-at foglalhatnak el a nézők egy-egy este.

A barcelonai Liceu operaház hétfőn mintegy 2300 cserepes növény előtt tartott koncertet, hogy megmutassa, milyen abszurd helyzetet teremt a világjárvány, amikor távol tartja az embereket az előadásoktól.

„A természet visszafoglalta a helyszíneket, amelyeket elraboltunk tőle” – mondta Eugenio Ampudio producer a délutáni próbán, ahol a 2292 szobanövény már a helyén „ült” az ötórai koncertet várva. A YouTube-on élőben közvetített koncert után a növényeket a járvány frontvonalában dolgozó egészségügyi szakembereknek ajándékozták.

A Concierto para el bioceno elnevezésű hangverseny azután vált lehetővé, hogy vasárnap véget ért a veszélyhelyzet Spanyolországban. A koncerten Puccini Krizantémok című vonósnégyesét adták elő.

(MTI, ú)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?