Természetes gyümölcshullás

2020-ban alig akad olyan gyümölcsöskert, ahol bő terméssel lehetne számolni. Februárban–márciusban elfagytak a virágok a fákon, a hosszú tavaszi szárazság pedig csak tetézte a kárt.

Naponta halljuk, olvassuk, hogy a magyarországi almások, barackosok a legjobb esetben is csal fele termést ígérnek az átlagoshoz képest. Hogy a kilátásaink a jövőt illetően javuljanak, máris érdemes őszi metszéseket végeznünk, hogy az idén megfagyott ágvégek jobban berakodhassanak termőrügyekkel.

Ami a szárazságot illeti, tavaly májusban, azaz egy hónap alatt 112 mm csapadék esett, idén, július derekáig összesen 178 mm. Nagyon gyakori az 1 mm-es egyszeri adag.

A természetes gyümölcshullás leginkább almánál, körténél és szilvánál figyelhető meg. Az almánál gyakorlatilag már most meg lehet állapítani a termés nagyságát. A jelenlegi gyümölcshullás idején egy virágzatból általában egy–négy alma maradt meg. Ekkor még nem nagyon ajánlatos kézzel leszedni a felesleges kis gyümölcsöket, legfeljebb a meghibásodottakat, mert a fa erőnléte már eldöntötte, mit hagy meg, és mit dob el. Ha varas almát találunk, azt távolítsuk el, majd a természetes hullást követően, amikor már reggel nincs a járdán vagy a fa alatt potyogás, akkor az egy virágból megmaradt 3–4 almából levehetünk egyet-kettőt, hogy darabosabb, nagyobb gyümölcseink legyenek szedéskor.

Belucz János gyümölcsész mérnök

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?