Matovič nem fogja követelni Kollár házelnöki posztról való távozását

Igor Matovič
Pozsony |

A kormányból a Za ľudí mozgalom mondta ki egyértelműen, hogy követelni fogja Boris Kollár (Sme rodina) házelnök távozását, amiért diplomamunkájának több mint felét lemásolta. Ján Mičovský (OĽaNO) földművelési miniszter szerint is távoznia kellene a posztjáról. Igor Matovič (OĽaNO) kormányfő állítja: ez a botrány nem ér meg annyit, hogy megbukjon miatta a kormány.

Mint ahogy arról kedden tájékoztattunk, a diplomamunka, amelynek köszönhetően Kollár 2015-ben magiszteri címet szerzett, 52 százalékban plágium. A házelnök a szakolcai Közép-európai Egyetemen szerezte a végzettségét. A környezetvédelmi menedzsmentről szóló szakdolgozat legnagyobb részét a témavezetőjének, Jozef Minďašnak egy 2011-es publikációjából másolta ki. Minďaš, aki azóta az intézmény rektora lett, ennek ellenére elfogadta a politikus által benyújtott munkát. Az egyetemi publikációkra vonatkozó szabályok szerint az ilyen nagy mértékben átmásolt szövegekből összeollózott szakdolgozatot még akkor sem szokták elfogadni, ha az adott diák pontosan megjelöli az átvett szövegek forrását. Kollár azonban a forrásokat sem jelölte következetesen. Minďaš nem hajlandó válaszolni az újságírói kérdésekre, az oktatási tárca Branislav Gröhling (SaS) szakminiszter szerint már ellenőrzést küldött az egyetemre.

Kapcsolódó cikkünk

Az ismert Minďaš

A kormány minimum egy miniszterének, Ján Mičovskýnak korábban már meggyűlt a baja Kollár témavezetőjével. A jelenlegi földművelési miniszter tíz éve az állami erdővállalatban dolgozott, mindezt abban az időben, amikor a vállalat élén Minďaš állt. Miután Mičovský levélben figyelmeztette az igazgatót az állami erdészetben történt 11 millió eurós visszaélésre, kirúgták. Magatartásáért 2010-ben megkapta a Fehér holló (Biela vrana) polgári helytállásért járó díjat. Minďaš az állami erdőkben történt gyanús üzletek miatt egyébként hamarosan bíróság elé áll.

Mičovský szerdán elismerte, soha nem engedné, hogy egy olyan személy legyen diplomamunkája során a témavezető, mint Minďaš. „Ha beigazolódik az, amit az újságokban írtak, a házelnöknek le kellene mondania posztjáról. Érdekes egyébként, hogy tíz évvel később is ugyanazok a kétes személyek jelennek meg a botrányok hátterében. Ez is igazolja, hogy Minďaš tevékenysége az állami erdőkben nem volt tisztességes” – mondta a miniszter.

Matovič kivár

A kormányfő szerdán probléma nélkül válaszolt a témával kapcsolatban minden újságírói kérdésre, ugyanakkor elismerte, elsősorban személyesen akar találkozni a házelnökkel. Mint mondta, Kollárt nem fogja felszólítani a távozásra.

„Andrej Danko korábbi házelnök plágiumbotrányát még ellenzéki képviselőként támadtam és azzal a céllal, hogy megbuktassam ezt a kormányt. Most már kormányfő vagyok, s a célom, hogy megtisztítsam ezt az államot a korrupt maffiózóktól. Radikális reformokat akarunk véghez vinni, egyebek mellett a felsőoktatás terén is, s ehhez szükséges az alkotmányos többség. Ha azt kérdezem, mi fontosabb számomra, a diplomamunka vagy a reformok, akkor határozottan a reformok”

– mondta Matovič.

Megjegyezte, ami az egész botrányban zavarja, az az, miért támadta Kollár olyan vehemensen Dankót, ha tudta, hogy a saját diplomamunkájával is gondok vannak. „Ez az, amit nem értek, és amire rá kell kérdeznem. De ennek ellenére azt állítom, Kollár felnőtt ember, s le tudja vonni a következtetéseket” – fűzte hozzá a kormányfő.

A Za ľudí ugyan pontos magyarázatot vár a házelnöktől, ám ha beigazolódnak a vádak, akkor a koalíciós párt szerint Kollárnak azonnal távoznia kell posztjáról.

A kormány többi képviselője visszafogottan reagált a botránnyal kapcsolatban. Nagyrészt arra hivatkoztak, hogy nem ismerik az ügyet, vagy csupán a sajtóból értesültek róla, s ez alapján nem akarnak róla nyilatkozni.

(dem, TASR)

Érdekes

Mi is az a plágium?

Mészáros András professzor, a Szlovák Tudományos Akadémia Filozófiai Intézetének munkatársa, a Szlovákiai Magyar Akadémiai Tanács elnöke elmondta, a plágium a koholmánnyal és a hamisítással együtt az ún. belső tudományetikában a kutatási kötelességszegéshez és egyéb elfogadhatatlan gyakorlatok közé tartozik. Definíciója szerint a plágium „mások munkájának és ötleteinek felhasználása az eredeti forrás megfelelő feltüntetésének elmulasztásával, megsértve ezzel az eredeti szerzők jogát a szellemi végtermékeikhez”. Mészáros arra figyelmeztet, így fogalmazódik ez meg a nemzetközi dokumentumokban, de például a Magyar Tudományos Akadémia és a Szlovák Tudományos Akadémia etikai kódexében is.

„A plágium rendkívül súlyos vétségnek számít, hiszen a mások által megfogalmazott új gondolatokat szerzői jog is védi. Ugyanakkor el kell mondani, hogy a tudományos gyakorlat csakis az etikai normák betartásával védhető meg. Nagyon egyszerűen fogalmazva: ha valaki ezeket a normákat nem tartja be, önmagát zárja ki a tudományból”

– fogalmazott Mészáros. Hozzáteszi, hogy az utóbbi években a szlovákiai felsőoktatásban is bevezették azt a gyakorlatot, hogy a záródolgozatokat (Bc., Mgr. illetve PhD. szinten) eredetiségi vizsgálat alá vetik. Ezeknek a megbízhatósága azonban az adatbázis korlátozottsága miatt megkérdőjelezhető, ezért megmarad a témavezetők és az egyes felsőoktatási intézmények felelőssége az iránt, hogyan tartják be a tudományetika normáit.

 

„A Szlovákiai Magyar Akadémiai Tanács, felismerve a probléma nagyságát, 2018-ban nemzetközi szimpóziumot szervezett a tudományetikai normákról, beleértve a plágium kérdését is” – emlékeztetett Mészáros.

(czg)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?