A pénzügyminisztérium rontotta előrejelzését, csaknem 10%-os visszaesés várható

pénz euró
Pozsony |

A pénzügyminisztérium legfrissebb előrejelzése szerint idén 9,8%-os gazdasági visszaesés várható. Ez az előrejelzés az áprilisinál 2,6 százalékponttal rosszabb. A tárca szerint a gazdaság az év második felében állhat talpra, jövőre pedig 7,6%-os növekedésre van kilátás.

Az előrejelzés szerint csökkenő tendenciát fog mutatni a hazai és a külföldi kereslet, a cégek pedig el fogják halasztani a beruházásokat. Jelentősen gyengülni fog a munkaerőpiac, növekedni fog a munkanélküliség és visszaesik a bérnyomás. A legfőbb negatív kockázat a vírus újbóli elterjedése, ez tovább mélyítheti a recessziót. Az új uniós források ugyanakkor élénkíteni fogják a gazdaságot. A gazdasági teljesítmény várhatóan a második negyedévben fogja elérni a mélypontot.

Eduard Heger (OĽaNO) pénzügyminiszter elmondta: Szlovákia gazdasága nyitott, ami azt jelenti, hogy a külföldi piacoktól és ipartól függ. „A gazdasági visszaesés fő oka tehát a külföldi kereslet visszaesése. Ezt a gazdasági jelenséget már az első negyedév végén is megfigyelhettük” – fejtette ki Heger.

A miniszter szerint a világjárvány elsősorban a vendéglátóiparra volt negatív hatással. „A kereslet visszaesését részben kompenzálták a pandémia alatt is nyitva tartó szupermarketek, drogériák és patikák magasabb árbevételei” – mondta Heger, hangsúlyozva, Szlovákia a mérsékeltebb visszaesést produkáló országok közé tartozik.

Az előrejelzés szerint 2020-ban várhatóan 76 000 munkahely szűnik meg, elsősorban olyan területeken, mint a turizmus, étkeztetési szolgáltatások, kiskereskedelem, közlekedés. Elbocsátások lehetnek a gyárakban és az építőiparban is. A munkanélküliség növekedését mérsékelni fogják a rövidített munkaidőt szorgalmazó kormányintézkedések. A pénzügyi tárca közleménye szerint ezek nélkül további 35 000 munkahely szűnne meg. A munkanélküliségi ráta 2020-ban 8,2%-ra nőhet, a rá következő években fokozatosan 7%-ra eshet vissza.

Idén várhatóan csak 2%-kal fog emelkedni az átlagos nominálbér. Az átlagbér növekedését az ápolási segélyben és a táppénzben részesülők nagy száma, valamint a részmunkaidőből következő alacsonyabb jövedelmek mérsékelhetik. A következő években várhatóan visszaáll a béremelkedés dinamikája.

Az infláció mértéke idén 1,8%-ra fog lassulni, elsősorban az olajárak jelentős csökkenésének és a mobilitás iránti igény globális visszaszorulásának köszönhetően. Az év második felében várhatóan csillapodni fog az élelmiszerek drágulása is. Jövőre is mérsékeltebb drágulás (0,3%) várható.

A friss előrejelzés szerint 2021-ben a gazdaság élénkülni fog, a bruttó hazai termék (GDP) 7,8%-kal gyarapodhat. A Pénzpolitikai Intézet (IFP) szerint jövőre növekvő tendenciát fog mutatni a háztartások fogyasztása és külföldi kereslet is. Mivel az államháztartásnak is konszolidálódnia kell, 2022-ben a gazdasági növekedés mérsékeltebb, 1,8%-os lesz. A válság előtti szintet leghamarabb 2022 végén érhetjük el.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?