Nyolcra emelkedett Csehországban a hétvégi árvizek áldozatainak száma

Csehországban

Nyolcra emelkedett a hétvégi árvizek halálos áldozatainak száma Csehországban, az anyagi károk értéke pedig meghaladja a 300 millió koronát – jelentette a cseh közszolgálati média kedden.

Az elmúlt hét végén a heves esőzések következtében több régióban kiöntöttek a patakok a medrükből és lakóházakat, utakat, mezőgazdasági területeket árasztottak el. A legtöbb probléma az ország észak-nyugati és észak-keleti területein, valamint Dél-Morvaországban volt.

Hétfőig négy ember áradás okozta haláláról tudtak. Ez kedden nyolcra módosult, s nem kizárt, hogy ez az adat sem végleges.

A közszolgálati cseh hírtelevízió (CT24) szerint hétfőn és kedden további négy, eddig kórházban ápolt személy halt meg. Mind a négy esetben vízitúrázókról van szó, akik a tiltás ellenére a megáradt folyókban és patakokban szerették volna kipróbálni erejüket. Számos csónak azonban a megáradt vizeken felfordult, a túrázók többségének ugyan aránylag gyorsan sikerült kikecmeregnie a vízből, de többeket csak néhány órás keresés után sikerült megmenteni. A tragikus esetek Észak-Morvaországban és Dél-Csehországban történtek, ahol a helyi folyócskák a vízitúrázók kedvenc helyeinek számítanak. A hírtelevízió úgy tudja, még legalább három vízitúrázó van kórházban súlyos állapotban.

Az első négy áldozat közül az egyik egy hétéves kislány, akit az utcán játszott, amikor elsodorta őt a hirtelen lezúduló víz. Az eltűnt személy egy idős asszony, aki kiment a kertjébe megnézni a megáradt patakot, a part egy darabja azonban váratlanul leszakadt és az asszonyt elvitte a víz. Holttestét csak két nap múlva találták meg több kilométerre az eset helyszínétől, egy parti bozótosban.

A CT24 keddi összegzése szerint mintegy 300 ház és gazdasági épület került víz alá, közülük néhány régebbi építmény annyira megrongálódott, hogy le kell bontani. A vízzel elárasztott pincék száma ennek háromszorosa. Az áradásokban több mint kéttucatnyi helyi híd is elpusztult, illetve megrongálódott. Károkat jelentett az útkezelőség is.

A biztosító társaságok keddi nyilatkozatai szerint az eddig felmért és bejelentett károk értéke meghaladja a 300 millió koronát.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?