Tegyünk rendet az élelmiszerek között!

kamra

Nyár elején a legtöbb háztartásban sort kell keríteni a spájz vagy a beépített élelmiszer-tároló kitakarítására. Az egyes élelemfajtákat, alapanyagokat csoportokba rendezzük, megszabadulunk a lejárt szavatossági idejű dolgoktól, kidobunk mindent, ami romlásnak indult, előkészítjük a helyet az új befőtteknek, stb.

Ez a feladat nem egyszerű. Ha azt szeretnénk, hogy az eredmény minél tökéletesebb legyen, próbáljunk az alábbi tanácsok szerint eljárni!

1. Felülről lefelé haladva ürítsük ki és töröljük le a polcokat. Ehhez használhatunk bolti fertőtlenítőszert, de ecetes oldatot is. A foltokat szódabikarbónába mártott nedves kefével a legkönnyebb lesúrolni.

2. Ha füstölt húsfélék is lógtak a kamrában, szedjük le és zsírtalanítsuk, fertőtlenítsük a rudakat, kampókat.

3. Tisztítsuk meg az ablakot vagy a szellőzőt, ha kell, cseréljük le a szúnyoghálót.

4. A tavalyról maradt befőtteket, savanyúságokat és lekvárokat nézzük át, a romlásnak indultakat dobjuk ki, a többit helyezzük a szemmagasságban lévő polcra; ügyeljünk rá, hogy előbb fogyjanak el, mint az újak!

5. A tiszta üvegeket elmosva és a szájukkal lefelé fordítva tegyük külön polcra.

6. Legfelülre kerüljenek a konzervek, alájuk az italok, majd a liszt, a cukor, a száraztészta, az ecet és az olaj. Még lejjebb kerüljenek azok a befőttek és lekvárok, amelyeknek árt a magasabb hőmérséklet. Legalulra, akár a földre tett ládákba is, jöhet a krumpli, a hagyma és a többi zöldség, gyümölcs.

7. Mivel a liszt könnyen magába szívja a szagokat, tartsuk távol a fűszerektől és pl. a kávétól!

Zsizsikek, lisztbogarak, molyok

A só kivételével szinte minden száraz élelmiszernek megvan a tipikus kártevője. A bogarak bemásznak lisztbe, prézlibe, kenyérbe, száraztésztába, magvakba, petét raknak, szaporodnak, és szinte kiirthatatlanok. Ilyenkor ki kell dobni mindent, ami kapcsolatba került velük. Ha bontatlan, sértetlen csomagolású lisztet, darát stb. találunk, legalább 24 órára tegyük a fagyasztóba, és használat előtt szitáljuk át! A rovarinvázió után mindent jól záródó üvegekben, edényekben kell tárolni.

A szekrények belsejét és a polcokat mossuk le ecetes vízzel, esetleg lefújhatjuk emberre veszélytelen fertőtlenítővel is. Ha a polcok megszáradtak, takarjuk le őket színes újságpapírral – ezt állítólag a bogarak nem szeretik –, és csepegtethetünk rá levendula-illóolajat is.

Néhány konkrét élelmiszerfajta tárolása

Mivel az elmúlt, vírusveszélyes hetekben hajlamosak voltunk egyes élelmiszerek felhalmozására, érdemes ezeket helyesen tárolni, hogy ne a kukában végezzék.

* KENYÉR: Ha több kenyeret vettünk, vagy magunk sütöttünk többet a kelleténél, érdemes egy részét betenni a fagyasztóba. Ha felhasználás előtt pár órával kivesszük, épp olyan puhára olvad ki, mint amikor betettük. Ha nincs hely a fagyasztóban, a hűtőben is tárolhatjuk, zárt, műanyag tasakban, hogy ne nyirkosodjon át.

* KRUMPLI: Hűvös, sötét helyen tároljuk, lehetőleg szellőző zsákban. Soha ne tartsuk együtt a hagymával, mert mind a kettő lényegesen hamarabb megromlik. Ha szeretnénk a csírázási folyamatokat lelassítani, tegyünk a tárolóba 1-2 almát is a krumpli mellé.

* ALMA: Az alma szintén a hűvös, sötét helyet szereti. Ha nincs kamránk, spájzunk, garázsunk, akkor tegyük a hűtőbe, és csak annyit hagyjunk kint, amennyit 2-3 nap alatt elfogyaszt a család.

* GYÖKÉRZÖLDSÉGEK: Répát, fehér répát, céklát a legideálisabb homokos veremben tárolni. Ennek híján tekerjük be őket újságpapírba, és tegyük a hűtőbe, vagy dolgozzuk fel konyhakészre (vágjuk karikákra, hasábokra), tegyük bele egy befőttes üvegbe, töltsük meg vízzel, s így tegyük be a hűtőbe. A legtöbb zöldség blansírozva (forró vízbe dobva, majd hideg vízbe átrakva és lecsepegtetve) fagyasztható is.

* LISZT: Sajnos a gabonaféléket hamar megkívánják a zsizsikek és egyéb rovarfélék. Tegyünk a tárolóba babérlevelet, de a bontatlan zacskók tetejébe is csúsztathatunk belőle egyet-kettőt – illata távol tartja az élősködőket.

* MAGVAK: A diófélék és a többi olajos magvak is hajlamosak arra, hogy megavasodjanak a hosszú tárolásban. Ha sok van belőlük – pl. a dióból –, zárt dobozban, zacskóban mehetnek a fagyasztóba. Ha kevesebb, akkor zárt tárolóban tegyük őket a hűtőbe.

* PAPRIKA, UBORKA: Sem a hideget, sem a meleget nem szeretik. A legjobb lenne nekik is a hűvös kamra, de ennek hiányában papírba csomagolva tegyük a hűtőbe, így hosszabb ideig maradnak frissek, roppanósak.

* BANÁN: A friss gyümölcsök közül ez bírja a legkevésbé, hamar megbarnul, és a hűtőt sem szereti. Ha elérte azt az érési fázist, amikor már senki sem fogja megenni, hámozzuk meg, daraboljuk fel, és egy dobozban tegyük a fagyasztóba. Remek smoothie (turmix) vagy sütemény-alapanyag lehet.

* KEMÉNY SAJTOK: Zárt dobozban hamar megpenészedhetnek, ezért ha nincs speciális (szellőző) sajttároló dobozunk, zsírpapírba csomagolva tegyük be őket a hűtőbe.

* SZALONNA, KOLBÁSZ, SZALÁMI: Ezeket sem szabad zárt csomagolásban tárolni, mert hamar megromlanak. Legjobb helyük a hűvös kamrában lenne, felakasztva. Kamra híján ezeket is zsírpapírba csomagolva tegyük úgy a hűtőbe, hogy szellőzhessenek. Ha a papír átnyirkosodik, cseréljük frissre, mert a nyirkosság is minőségvesztéshez vezethet.

A teljes írás a VasárnapHáztartás mellékletben jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?