Új tanösvénnyel várja a látogatókat a Túzokos

Nemesócsa
Nemesócsa |

Június 15-ével hivatalosan is megnyitotta kapuit a Szlovák Környezetvédelmi Ügynökség Környezetvédelmi Oktatási Központjában működő „Túzokos”. A látogatók nemcsak a felújított központot vehetik szemügyre, hanem az új, A táj története nevű interaktív tanösvényt is.

A túzokvédelmi központot a nyolcvanas években alapították, azért, hogy megmentsék az Alsó-Csallóköz túzokpopulációját, hiszen akkoriban már csak húsz darab túzok élt ezen a helyen. Az erőfeszítések ellenére nem jártak sikerrel, a segítség túl későn érkezett. Eltűntek az utolsó túzokok is arról a helyről, ahol még az ötvenes években mintegy kétszáz egyed fészkelt. Nem a madarakkal, hanem a fészkelési helyeikkel volt gond. Az 1965-ös dunai árvízben megsérült és összedőlt házakat sorban ledózerolták, a törmelékkel pedig feltöltötték az addig vizenyős, lápos terület, tönkretéve ezzel a túzokok fészkelési helyét. Az egykori madárvédelmi terület mostanra szinte teljes mértékben monokultúrás szántófölddé vált, esélyt sem adva a túzokok fészeképítésére. Bár a túzokok védelmére alapított központ nem járt sikerrel, megmaradt és tovább működik, azóta is óvja és népszerűsíti Alsó-Csallóköz egyedi természeti adottságait.

Karcsi túzok
A táj története névre keresztelt interaktív tanösvény idegenvezetője Karcsi, a túzok, aki tájékoztató, útmutató és interaktív táblák segítségével mesél. A tanösvény új elemekkel gazdagodott, állatokat ábrázoló fából faragott szobrokkal, a fűzfa-labirintussal, vagy a mezítlábas ösvénnyel. Karcsi túzok nemcsak az Alsó-Csallóköz természeti világáról és különlegességeiről mesél, hanem a néhai tanyavilágról, az akkori életmódról is, hiszen a tanösvényt egy 1897-ben épült eredeti tanya körül alakították ki.

Életszigetek
„Amint azt a központ elnevezése is sejteti, a Túzokosnak nemcsak az a célja, hogy természetközeli pihenést nyújtson az idelátogatóknak, hanem elsősorban környezetvédelemre szeretne oktatni. Ezért indítottuk el az Életszigetek projektet is, hogy bemutassuk és elősegítsük a biodiverzitás megteremtését kisebb egységeken belül is. Regionális szinten, vagy akár egy önkormányzat, iskola példáján, egyszerű megközelítéssel, akár egy rovarszálló, madáretető, kis vízgyűjtő tó, vagy itatóhely kialakításával” – tájékoztatta lapunkat Vajlik Katalin, a központ vezetője. A Túzokos minden nap látogatható, munkanapokon 10 és 15 óra között várják a látogatókat. Hétvégén 18 óráig tart nyitva. Minden látogatót a látogatási szabályok betartására kérnek.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?