Több helyen elérhető lesz a Slovnaft BAjk

Pozsony
Pozsony |

Idén továbbfejlesztenék a Slovnaft BAjk közösségi kerékpárrendszert, több biciklit és dokkolóállomást, és elérhetőbb szolgáltatást ígér a magisztrátus és a Slovnaft Mobility Services, a szolgáltatás üzemeltetője.

A pozsonyi közösségi kerékpározás most induló második évfolyamában is négy városrészben ülhetnek fel a lakosok a sárga biciklikre. Az Óvárosban, az Újvárosban, Ružinovban és Ligetfaluban összesen 83 dokkolóállomás van, az év végére további 20-szal bővülhet a számunk. A magisztrátus tájékoztatása szerint a változó közlekedési helyzetre reagálnak a bővítéssel.

A károlyfalui villamospálya modernizációja miatt ebben a városrészben is elérhetővé teszik a szolgáltatást. Több dokkolót terveznek az Újvárosba, Récsén, Vereknyén és Vajnoryban is megjelenhetnek a kölcsönbiciklik. Az egyetemisták körében is népszerűsítenék a közösségi kerékpározást. A cél az, hogy minél több diák járjon biciklivel, és ne státusszimbólumként tekintsenek a saját autóra. Ezért az egyetemek közelében is több biciklit helyeznének el, valamint a vasútállomásokhoz is terveznek új megállókat. A terjeszkedés keretében a kerékpárok számát is jelentősen növelik, 150 új biciklivel összesen 850 sárga bicikli lesz elérhető a fővárosban.

Az új kerékpárok masszívabbak, kényelmesebbek, és biztonságosabban tárolhatók. A nyáron megjelenő széria biciklijeinek hatékonyabb lesz az akkumulátora, nagyobb a kijelzője és még erősebb zárral szerelik fel ezeket. Tomáš Peciar, a kerékpáros közlekedés koordinátora közölte, a közösségi kerékpározás a Pozsonyi Integrált Közeledési Rendszer része lehet, így a tömegközlekedéssel utazók kerékpárral is célba érhetnek.

„A koronavírus-járvány azt is megmutatta, hogy mennyire biztonságos a Slovnaft BAjk, ugyanis az állandó karbantartás keretében rendszeresen fertőtlenítjük a bicikliketˮ – mondta Nagy Norbert, a rendszert üzemeltető Slov-naft Mobility Services képviselője. Idén nem változik a szolgáltatás ára, a napijegy 6, a havi bérlet 9, az éves bérlet 29,40 euróba kerül, a diákok azonban kedvezményesen juthatnak hozzá. Ezeken kívül más csomagokat is előfizethetnek a felhasználók. A közösségi kerékpározás elindítása óta több mint félmilliószor kölcsönözték ki a sárga kerékpárokat, a leghosszabb út meghaladta az 50 kilométert. A magisztrátus közleményéből az is kiderül, hogy leggyakrabban a városközpontban, az SzNP és a Šafárik téren, valamint a Pribinova utcában kölcsönözik ki a sárga bicikliket.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?