Leállítják az arcfelismerőket

arcfelismerő

Az IBM és az Amazon után immár a Microsoft is csatlakozott azokhoz az amerikai technológiai óriásokhoz, melyek a helyi rendőrségi túlkapások után kezdődő zavargások hatására leállítja vagy korlátozza arcfelismerő algoritmusának fejlesztését vagy szállítását.

Alig pár órával azután, hogy az Amazon bejelentette, egy évig nem szállítja Rekognition nevű arcfelismerő technológiáját az amerikai rendvédelmi erők számára, a Microsoft is bejelentette, hogy nem ad el a cég a videofelvételek élő elemzéséhez használható arcfelismerő megoldást a helyi rendőrség számára. A redmondi cég ezzel az IBM és az Amazon után a harmadik olyan amerikai technológiai óriás, mely az amerikai faji megkülönböztetés kapcsán kirobbant zavargásokra reagálva korlátozza technológiájának elérését az országban.

A zavargások kezdete óta demokrata képviselők már előterjesztették a Kongresszusnak azt a rendőrség működésével kapcsolatos reformtervezetet, mely egyebek mellett megtiltja, hogy a rendőrök által viselt, vagy a gépjárművekre szerelt kamerák előzetes bírói jóváhagyás nélkül valós idejű arcfelismerést végezzenek. Egyelőre nem egyértelmű, hogy ezen törvény elfogadását követően a Microsoft hogyan változtat az értékesítési politikáján. Egyes tanulmányok és szakértői vélemények szerint ugyanakkor a nagy multicégek által használt arcfelismerő algoritmusok pontossága bizonyíthatóan hagy némi kívánnivalót maga után, a rendszerek tévedései pedig alapot adhatnak akár ártatlanokkal szemben történő rendőri fellépésre is. A nagy techcégek pedig nem engedhetik meg maguknak, hogy bármilyen, a rendszereik által támogatott rendőri akció túlzott médiavisszhangot kapjon, különösen miután az arcfelismerő technológiák a fenti multik közül egyiknél sem számítanak illetve számítottak húzóterméknek.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?