Ismét magasabb volt a napi új fertőzések száma Csehországban

koronavírus

Pénteken újra száz felett volt az új koronavírus-fertőzések száma Csehországban – derült ki az egészségügyi minisztérium honlapján szombat reggel közölt hivatalos kimutatásból.

Míg csütörtökön 118-cal, pénteken 126-tal nőtt az igazolt napi fertőzések száma. Adam Vojtech egészségügyi miniszter szerint azonban aggodalomra nincs ok, mert a fertőzések napi számának emelkedése alapvetően a két észak-morvaországi gócponttal – Karviná és Frydek-Místek – van összefüggésben. Péntek délután mindkét városban betiltották a kórházak és az idősotthonok látogatását. A higiénés szakemberek azt állítják, hogy a helyzetet ellenőrzés alatt tartják.

Csehországban április közepén csökkent a napi fertőzések száma száz alá, és azóta ez a szám egy-két kivételtől eltekintve tartja magát. Az utóbbi napokban átlag ötven esetet jegyeztek. A kormány és a tárca ezek alapján fokozatosan fellazította a március közepén bevezetett, a közéletet és a gazdaságot korlátozó intézkedéseket.

Az első fertőzést március elsején mutatták ki. Azóta 10 532 esetet regisztráltak, akik közül 7500-an már kigyógyultak a betegségből. Az áldozatok száma szombat reggelre 335-re emelkedett.

A kórházakban jelenleg 140 embert kezelnek, közülük 11 állapota minősíthető súlyosnak – közölte a szaktárca, amely csütörtökön újabb lazításokat jelentett be. Egyebek között júliustól már nem lesz kötelező az arcmaszk a tömegközlekedési eszközökben és a zárt termekben sem. Kivételt csak Prága, Karviná és Frydek-Místek jelent, mivel ezeket a hatóságok fertőzésgócként kezelik. Prágában az egyik főpolgármesterhelyettes megbetegedése miatt a város vezetőségének mintegy ötven tagja kéthetes házi karanténban van.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?