Fico nekiesett Pellegriniéknek

Robert Fico, a Smer elnöke (TASR-felvétel)
Pozsony |

"A nemzet gyűlöli az árulókat" - támadt Robert Fico, a Smer elnöke a pártjából távozó Peter Pellegrinire és az őt követő parlamenti képviselőkre. Fico a baloldal szétverésével vádolja őket, de a kormánypártok sem kímélik az új politikai formációt, nem engednék, hogy Pellegriniék parlamenti frakciót alakítsanak. 

Fico péntek délelőtti sajtótájékoztatóján többször is árulónak nevezte a Smerből távozó Pellegrinit és a vele tartó képviselőket. "Amit tettek, az teljességgel tisztességtelen" - mondta a Smer vezetője, és hozzátette, ő csinált Pellegriniből miniszterelnököt, előtte pedig házelnököt. Azzal vádolta őket, hogy valójában a politikai baloldal szétverése a céljuk. "Ebben az esetben meg kell mondaniuk, kinek a szolgálatában állnak" - utalgatott Fico, aki Pellegriniék döntése mögött kulturális, etikai nézeteket és a szociális kérdésekben elfoglalt álláspontokat emlegetett. "Közülük egyeseknek gondjuk volt például a minimálbér emelésével" - mondta Fico. 

A Smer elnöke a távozóktól azt várja, lemondanak a parlamenti tisztségeikről, vagyis a szakbizottságok vezetésében elfoglalt helyeikről, illetve Pellegrini távozik a parlament alelnöki tisztségéből. Fico azzal fenyegetőzött, ha nem mondanak le maguktól, akkor ők indítványozni fogják az eltávolításukat. Hozzátette, ő maga nem akar a törvényhozás alelnöke lenni. Elmondta, nincsenek kétségei afelől, hogy a távozók megtartják majd parlamenti mandátumunkat, amit szerinte a Smernek köszönhetően nyertek el. Korábban a párt szóvivője, Ján Mažgút úgy nyilatkozott, a kilépő képviselőknek mérlegelniük kellene a mandátumuk visszaadását. Fico arról is beszélt, nem érti Pellegriniék távozását, mivel szerinte a pártja az utóbbi két évben jelentős változásokon ment keresztül. 

A Smer vezetője úgy nyilatkozott, új irányt szeretne adni a pártjának. Jövő héten tisztújítást kell tartaniuk a pártvezetésben, mivel a politikai formáció a három alelnöke is a távozók között van. Hozzátette, az új pártvezetésben valóban új, a harmincas éveikben lévő arcok jelennek majd meg, akikkel a parlamenti ellenzékben lévő Smer árnyékkormányt szeretne alakítani. Nem válaszolt azonban egyértelműen arra a kérdésre, hogy továbbra is ő szeretné-e vezetni a pártot: "Készen állok a státuszom és a viselkedési modellem megváltozására" - mondta, de hozzátette, nem fog megfutamodni. 

A távozó smeresek már lemondtak a párton belüli tisztségeikről, és a párttagságuk megszüntetését célzó lépéseket is megteszik, közölte Patrícia Macíková, Pellegrini szóvivője. A parlamenti tisztségek feladásáról úgy nyilatkozott, "készek az új politikai helyzetre reagálni". A képviselőknek a Smerből való távozásáról pedig elmondta, úgy látják, Fico pártján belül kimerült a választási jelszavukban megfogalmazott "felelős változás" megvalósításának lehetősége. Macíková hangsúlyozta, a képviselők szociáldemokrata eszmék és vívmányok melletti elköteleződését. 

A Smerből távozó Pellegrini és a 10 vele tartó parlamenti képviselő szerdán jelentette be, hogy új politikai pártot alapít. Ezzel kapcsolatban a törvényhozás házelnöke, Boris Kollár (Sme rodina) úgy nyilatkozott, a parlament valószínűleg nem szavazza majd meg, hogy új frakciót alakíthassanak, ez ugyanis nem lenne korrekt a választókkal szemben. Kollár úgy látja, erről a koalíciós tanácsnak kell egyeztetnie. Az új frakció engedélyezését az OĽaNO frakcióvezetője, Michal Šipoš sem támogatja. A parlament egyik alelnöke, Juraj Šeliga (Za ľudí) nem lát elvi problémát Pellegriniék frakcióalapításában, de nem tudta megmondani, megszavazná-e azt. Anna Zemanová, az SaS frakcióvezetője ugyanakkor arra hajlik, hogy a parlamenti frakciók a választások során bejutott pártok erőviszonyait tükrözze. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?