Már a diplomásokért sem kapkodnak a cégek

student
Pozsony |

A koronavírus-járványt követő recesszió miatt manapság már az egyetemi végzettség sem jelent biztos belépőt a munkapiacra. A legfrissebb felmérések szerint 
az egyetemekről most kikerülő diákok jóval nehezebben találnak munkát.

A koronavírus-járvány miatt az elmúlt hónapokban emberek ezrei veszítették el a munkájukat.

„Míg márciusban még 2,017 millió alkalmazott volt a nyilvántartásunkban, májusra a számuk csaknem 60 ezerrel, 1,958 millióra esett vissza”

– nyilatkozta Peter Višváder, a Szociális Biztosító szóvivője. A folyamatosan romló munkapiaci helyzet az egyetemekről, főiskolákról idén kikerülők elé is áthághatatlan akadályokat gördíthet.

A munkapiaci elemzésekkel foglalkozó Profesia társaság legfrissebb felmérése szerint a világjárvány okozta gazdasági visszaesés miatt idén még a legvonzóbb szakokon diplomát szerzők is nehezebben találnak majd munkát, mint az elmúlt években.

„A cégek továbbra is az informatikai szakok végzősei iránt érdeklődnek a legnagyobb mértékben, de még az ő esetükben is visszaesést tapasztaltunk. Míg két évvel ezelőtt az ilyen diákok életrajzait a honlapunkon átlagosan 7 munkáltató nyitotta meg, ez már tavaly is 6-ra csökkent, és azóta tovább romlott a helyzet”

– nyilatkozta lapunknak Nikola Richterová, a Profesia szóvivője, aki szerint a többi szakma esetében jóval nagyobb visszaesést tapasztaltak. 
A gépészeti szakok esetében a kereslet csaknem a felére esett vissza, és már a közgazdasági szakokat vagy a jogot végzettek iránt sem olyan nagy az érdeklődés, mint korábban.

Richterová szerint azonban az új alkalmazottak iránti érdeklődés nem csupán az egyetemet végzetteket érinti, a munkáltatók részéről eleve csökkent az új alkalmazottak iránti kereslet. Marián Valentovič, a Munka-, Szociális és Családügyi Központ (ÚPSVR) vezérigazgatója elmondta:

a szlovákiai munkaügyi központok április végén alig 73 ezer állást voltak képesek felajánlani a munkát keresőknek, ami az előző hónaphoz képest is több mint 11 ezerrel kevesebb.

Nem mindegy azonban az sem, hogy a munkát kereső mely egyetemen végzett. „A munkáltatók részéről három pozsonyi intézmény – a Közgazdaságtudományi Egyetem, a Szlovák Műszaki Egyetem és a Comenius Egyetem – végzősei iránt mutatkozik a legnagyobb érdeklődés. Az egyes karok közül továbbra is az informatikai irányultságúak vezetnek. Hogy mi várható az elkövetkező időszakban, azt egyelőre nehéz megjósolni. „Az állásajánlatok számának a csökkenése már tavaly megkezdődött, a koronavírus-járvány miatt azonban ez a trend felgyorsult, és az elkövetkező időszakban sem számítunk látványos javulásra” – tette hozzá Richterová.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?