Figyelem! Szlovákiai ügyfeleket támadnak az online csalók

hacker

Két új online csalásra hívta fel a lakosság figyelmét a hazai rendőrség. A hackerek adatokra, és végül az áldozatok pénzére vadásznak. Akár ön is veszélyben lehet, hiszen a két akció elsősorban a szlovákiai ügyfeleket támadja.

Az első támadás egy SMS-sel kezdődik, ebben a hackerek a „Facebook nevében” jelentkeznek, és azt írják, hogy a felhasználó fényképalbumában illetéktelen felvétel található, ha ezt nem törli, akkor a közösségi portál szabályai szerint 24 órára blokkolják a hozzáférést. Az SMS-ben egy link is található, amely első ránézésre úgy tűnik, hogy a Facebook-fiókra mutat, ám ha a felhasználó kattint a hivatkozásra, akkor valójában egy adathalász oldalon találja magát – ez kinézetben megtévesztésig hasonlít a Facebook-oldalra. A linkre kattintva az oldal felszólítja az áldozatot, hogy lépjen be a fiókba. Ha ezt megteszi, akkor ezek az adatok a hackerek kezébe kerülnek, így gyakorlatilag bármikor blokkolhatják a felhasználó fiókját. Ezt követően pedig zsarolhatják is az áldozatot, fizessen, ha újra be akar lépni a fiókjába. De akár az sem kizárt, hogy egy korábban is bevett módszert alkalmazva ellopják a fiókban található (akár a Messengeren küldött) intim fotókat, és ezt használják zsarolásra. Egy éve a hackerek még egy honlapot is létrehoztak, amelyeken az így ellopott (felnőtt tartalmú) képeket hozták nyilvánosságra, ezek pedig addig ott maradtak, míg az áldozatok nem fizettek – akár több száz dollárt is elérte a „törlés illetéke”.

Egy másik csalás a Facebook közösségi portálon terjed, és már 16 ezren kedvelik az oldalt, 13 ezren pedig meg is osztották. A csalók azt ígérik, hogy aki megosztja, lájkolja az oldalt, valamint kommentben beírja a „játszom” szót, az bekerül a sorsolásba, a „szerencsések” pedig kerti bútorokat nyerhetnek. Az oldalt csak március másodikán hozták létre – továbbra is elérhető a Facebookon. A rendőrség azonban – a csalások és hoaxok oldalán – felhívja a figyelmet, hogy ez esetben is csalásról van szó. Az egyik újdonság, hogy a sorsolás egyik feltétele, hogy legalább két csoportban is meg kell osztani a bejegyzést, hogy még több emberhez jusson el. Ahogy a rendőrség megállapítja, a csalók anyagi előnyre szeretnének szert tenni, szó sincs nyereményjátékról. A trükk, hogy az oldal üzemeltetői egy üzenetben értesítik a „szerencséseket”, hogy 500 eurót nyertek a bónuszjátékon, a nyeremény utalásához azonban elkérik az áldozat bankkártyaadatait (az utaláshoz semmi szükség sincs erre). S ha ez megvan, akkor innen már csak egy lépés, hogy ellopják a kártyához tartozó számláról a pénzt. Ha valaki gyanakvó, és elsőre nem akarja megadni a kártyaadatokat, akkor azzal érvelnek, hogy ezzel csak igazolni szeretnék a „nyertes” személyazonosságát. A rendőrség arra kéri a lakosságot, hogy semmi esetben se adják meg Facebook-üzenetekben az olyan érzékeny adatot, mint a bankkártyaszám, felhasználónév, jelszó. Valamint minden esetben, ha erre lehetőség van, állítsa be a kétfaktoros belépési protokollt, így, ha a csalók meg is szerzik a felhasználói adatokat, akkor sem tudnak belépni a fiókba, hiszen ehhez még egy második, általában SMS-ben érkező, azonosító kód megadása is szükséges.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?