A járvány a fizetéseket is jól leverte

pénz euró
Pozsony |

A koronavírus-járvány okozta gazdasági visszaesés a szlovákiai fizetéseken és foglalkoztatottságon már áprilisban éreztette a hatását. A Statisztikai Hivatal legfrissebb jelentése szerint az egyes ágazatok között azonban kiugróan nagy különbségek vannak.

A világjárvány miatt áprilisban csaknem az összes szlovákiai iparvállalatnak csökkentek a bevételei.

Sok ágazat érintett

„Az iparban több mint 46 százalékkal estek vissza a bevételek, ekkora zuhanásra Szlovákia 1993-as megalakulása óta nem volt példa” – nyilatkozta Ľubomír Koršňák, az UniCredit Bank elemzője. Szerinte a Statisztikai Hivatal által vizsgált 16 ágazat közül ezúttal 15-ben mértek visszaesést, a bevételek csupán a gyógyszeriparban nőttek, több mint a tizedével. Az autógyártók és az utazási irodák bevételei ezzel szemben több mint 70 százalékkal estek vissza az egy évvel korábbihoz képest.

Minimálbért kerestek

A recesszió a fizetéseken is meglátszik. Koršňák szerint a legnagyobb visszaesés a szállodaiparban dolgozókat sújtotta, ebben az ágazatban 27 százalékkal csökkent az átlagbér az egy évvel korábbihoz képest, és áprilisban 543 euró körül mozgott. Vagyis, akiket nem is bocsátottak el, azok is többnyire csak a minimálbért kapták. A járvány miatti bezárások az éttermeket is érintették, így az sem csoda, hogy ezekben nagyjából a tizedével estek vissza a bérek az egy évvel korábbiakhoz képest. Az átlagbér ezeknél még a szállodáknál is alacsonyabb volt, csupán 460 euró körül mozgott. Az iparban 9 százalékkal, 1083, a közlekedésben 5,5 százalékkal, 956, az autókereskedőknél 5 százalékkal, 981, az IT-ágazatban 3 százalékkal, 1994, az építőiparban 1,4 százalékkal, 722 euróra esett vissza az egy évvel korábbihoz képest a havi bruttó átlagbér. Enyhe, 1,6 és 0,8 százalékos növekedést csak a kis- és nagykereskedelemben mértek, az előbbiben dolgozók bruttó havi átlagbére – legalábbis a Statisztikai Hivatal szerint – így áprilisban átlagosan 759 euró volt, míg a nagykereskedelemben ez 1014 euró körül mozgott. A foglalkoztatottság az egy évvel korábbihoz képest csak az IT-ágazatban nőtt, nem egész 5 százalékkal. Az éttermi dolgozók száma ugyanekkor a tizedével csökkent, 7,5 százalékkal kevesebben dolgoztak azonban a szállodákban, 6 százalékkal az iparban és 5 százalékkal a kiskereskedelemben is.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?