Egy évet csúszhat a bérlakások átadása Párkányban

Párkány
Párkány |

Az új, Duna utcai lakótömb már tető alá került, de ahhoz, hogy bekössék az áramot és folytassák az építkezést, a magasfeszültségű vezetéket föld alatt kell húzni, és egy új trafóállomás is kell. 

A Duna utcai új bérházban tizennégy szociális bérlakást alakíttat ki Párkány városa. Az új lakótömb mintegy félmillió euróból épül meg. Ebből 200 ezer euró saját forrásból, 300 ezer pedig az építésügyi és közlekedési tárcától, valamint az Állami Lakásfejlesztési Alap támogatásából adódna össze. Az épülettömb minden lakásában külön zuhanyzót és konyhafülkét alakítanak ki, a folyosó közös lesz, a bejáratot pedig a mozgáskorlátozottak is gond nélkül tudják majd használni. Nyolc garzonlakás lesz az épületben és hat egyszobás lakás. Párkány városa főképp a helyi nyugdíjasokat költöztetné oda, illetve azokat a szociálisan rászorulókat, akik megfelelnek majd a megszabott feltételeknek. Azaz, egyelőre csak költöztetné, mert az épület ugyan már tető alatt van, de különféle műszaki és villamossági okok miatt akár egy évet is csúszhat a bérlakások átadása. 

Új trafóállomás

Az építkezés során ugyanis kiderült, hogy az új épületbe csak akkor köthető be az áram, ha a közelben található magasfeszültségű vezetékeket 700 méter hosszan a föld alatt húzzák át, és ehhez létesíteni kell egy új trafóállomást is.

Engedélyek beszerzése

„A kivitelezővel Párkány abban állapodott meg, hogy leállnak, amíg ezek az áramellátási gondok meg nem oldódnak. Viszont helyettük a város intézi a trafóval és a vezetékáthúzással kapcsolatos engedélyeket, szolgalmi jogot, telekügyleteket stb. Jelenleg az építkezési engedélyeztetés zajlik a trafó létesítésére és a vezetékek elhelyezésére, viszont ez is lassú, nyögvenyelős folyamat. Mert tavaly ősszel ugyan a területfelhasználási engedély kapcsán a szolgáltató jóváhagyta egy bizonyos cég termékeit, amelyekből megépült volna a trafóállomás, de mára kiderült, hogy ez a cég már nem szerepel a Nyugat-szlovákiai Áramszolgáltató (ZSE) együttmű-ködési listáján. Tehát amire tavaly a véleményezéskor rábólintottak, azt most visszaadták azzal, hogy dolgozzuk át a terveketˮ – részletezte a felmerülő gondokat Folk Róbert, a városháza osztályvezetője. 

Egy év csúszás is lehet 

Ráadásul az áramtovábbító és hálózatüzemeltető cég most már nem előszerződést, hanem teljes szerződést szeretne kötni Párkánnyal a szolgalmi jogról és a vonatkozó telekrészek eladásáról. Ezt a képviselő-testületnek is jóvá kell még hagynia. Ám a vonatkozó előírások szerint, ha ezzel együtt minden rendben is lesz, a Nyugat-szlovákiai Áramszolgáltatónak még akkor is 330 napja lesz arra, hogy lefektesse a kábeleket és új trafóállomást építsen.

„Mi a trafóra és a vezetékekre átadjuk az építkezési engedélyt, aláírjuk a telekrészek eladásáról szóló szerződést, illetve a szolgalmi jogot intézzük, viszont nekik még így is majd egy évük lesz arra, hogy lépjenek. Szóban megígérték, hogy ha minden szükséges engedélyt és az ezzel járó adminisztrációt elintézzük, akkor rögtön hozzákezdenek a munkához, de sürgetni nem tudjukˮ

– mondta el lapunknak Folk Róbert. Épp ezért még az is megtörténhet, hogy egy évet csúszik a szociális lakások átadása. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?