Kitolták a határidőt

Doborgaz
Doborgaz/Dunakiliti |

Néhány évvel ezelőtt született meg a döntés arról, hogy biciklishíd fog épülni Doborgaz és Dunakiliti között, az egyetlen, amely össze-kötné a régi Duna medrének két partját Pozsony alatt, a bősi vízerőmű üzembe helyezése után.

A 10,5 millió költségvetésű híd megépítését 85 százalékban európai uniós forrásokból fogják fedezni, a maradék 15 százalékot a két ország önrészként teszi hozzá. A közel 500 méteres híd projektjében, a határmetszéspontok kijelöléséről 2018-ban írt alá Szlovákia és Magyarország kétoldalú kormányközi megállapodást. A gyalogos- és kerékpároshíd a turizmust, valamint a három, a bősi erőmű felvízcsatornája által elzárt falu, Doborgaz, Bodak és Vajka, összekötését is szolgálja majd. A hídhoz a magyarországi oldalon 760 méter, a szlovákiai oldalon pedig 1,6 kilométer hosszú kerékpárút is épül. A tervek szerint elsősorban kerékpárosok és gyalogosok számára tervezték, de olyan teherbírással, hogy szükség esetén mentőautók, sőt, tűzoltóautók vagy a vízügyi szakemberek gépkocsijai is áthaladhassanak rajta, nagyban megkönnyítve ezzel az esetleges katasztrófa sújtotta területek elérhetőségét. Az eredeti terv szerint a hídnak 2021-re kellett volna megépülnie, de minden valószínűség szerint ezt a terminust nem sikerül tartani. „Elhúzódott a közbeszerzési eljárás. Egy évvel ezelőtt kezdődött és a mai napig nem zárult le. A projekt jelenleg a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.- nél van Budapesten” – tájékoztatta lapunkat Kovács Andor Tamásné Kovács Edit, Dunakiliti polgármestere. Hasonlóan nyilatkozott Boráros József, Doborgaz polgármestere is, aki úgy véli, ez az év a közbeszerzések éve lesz. „Bízom benne, hogy még év vége előtt lezárul és tavasszal megkezdődhet az építkezés. 
Az átadás határidejét meghosszabbították 2022-ig, az építkezés egy-másfél éven belül lezárulhat” – véli a polgármester.
Kérdésünkre a Vízgazdálkodási Vállalattól a következő tájékoztatást kaptuk: „A Vízgazdálkodási Vállalat a magyar partnerrel közösen jelenleg a Dunán átívelő híd a kivitelezői közbeszerzés kihirdetését, valamint az építési és műszaki felügyeletét készíti elő. Feltételezéseink szerint rövid időn belül, legkésőbb 2020 őszén meghirdetjük a közbeszerzési eljárást.”
Mivel megyei projektről van szó, az Interreg, határokon átívelő program keretében szerettük volna Berényi József, Nagyszombat megye alelnökét is megkérdezni, de megkeresésünkre nem reagált.
A közlekedésügyi tárca szerint a híd nemcsak fellendíthetné a helyi turistaforgalmat, hanem új munkalehetőségek nyílnának meg a régió lakosai számára a híd mindkét oldalán. A Nagyszombat Megyei Önkormányzat is a hídépítést támogatja, szemben a kompjárattal.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?