Ausztriába is utazhatunk vonattal, Magyarországra csak júliustól

Ligetfalu
Pozsony |

Hétfőtől Ausztriába is indít vonatokat a Szlovák Vasúttársaság (ZSSK) és heteken belül minden szomszédos országgal megújítják a nemzetközi vonatközlekedést.

A határzár megszüntetése után a hét elején elsőként a Szlovákia és Csehország közötti járatokat indította újra a ZSSK. Tomáš Kováč szóvivő közölte, hogy hétfőtől már Ausztriába is eljuthatnak vonattal az utasok. A meglévő járatok mellett egy régi-új Intercity járatot is beiktatnak. Hétfőtől a Kassa-Pozsony-Bécs vonalon oda-vissza közlekedő IC-k, a Zürichből Bécsen át Pozsonyba érkező railjet express, valamint a pozsonyi főállomás, illetve a ligetfalui állomást az osztrák fővárossal összekötő szerelvények is elindulnak. A Pozsony-Bécs-Zürich railjet járat kedden startol a fővárosból. A szóvivő felhívta a figyelmet arra, hogy a két IC járaton palackozott vizet kapnak az utasok, napi sajtót azonban a covid-19 miatt egyelőre nem osztanak. Június 20-tól már az osztrák Alpokba is eljuthatunk a ligetfalui állomásról. Reggel 6.11-kor szállhatnak fel a túrázni vágyók a Mürzzuschlagba tartó szerelvényre. Az osztrák állomásról a kedvelt síközpontok is könnyen elérhetők, így télen is népszerű lehet az új járat.

A ZSSK közleménye szerint néhány hetet még várni kell arra, hogy Magyarországgal is megújítsák a vasúti összeköttetést.

„Tekintettel a magyar állami szervek döntésére valószínűleg július 1-én újíthatjuk meg a nemzetközi tömegközlekedést” - tájékoztatott a szóvivő.

Kováč hozzátette, hogy júliustól az Oroszvár - Rajka, Párkány - Szob, Hernádcsány - Hidasnémeti határátkelőn egyszerre indulhat újra a forgalom. A Közlekedési minisztérium is megerősítette az időpontot. „A két ország közlekedési vállalatának egyeztetni kell a vonatok személyzetéről és műszaki beállításairól” - közölte a tárca sajtóosztálya. Az ügyben megkerestük a Magyar Államvasutakat (MÁV) is, kérdéseinkre azonban még nem kaptunk választ. A MÁV honlapján az olvasható, hogy Magyarországról csak Ausztriába, és azon keresztül Németországba csökkentett járatszámmal indulnak a nemzetközi vonatok.

„Jelenleg a többi ország felé nem lehetséges a vasúti személyforgalom, de várhatóan Szlovákia, Csehország felé hamarosan újraindul, valamint a többi társvasúttal is folyamatos az egyeztetés” - tájékoztatja utasait a MÁV.

A tervek szerint Lengyelországgal június 22-én Ukrajnával pedig július 1-én újulhat meg a vasúti összeköttetést. Az ukrajnai nyitás dátuma azonban a járványügyi helyzettől és a karanténszabályoktól is függ. Június 22-től a lengyelországi Terespolba tartó EuroCity is elindul, de egyelőre csak rövidített szakaszon, Budapest helyett Érsekújvárból indul, majd Pozsony érintésével a csehországi Bohumínban átszállhatnak az utasok a Varsóba és Terespolba tartó szerelvényre. A Budapestről Lengyelországba tartó éjszakai járatokat egyelőre nem indítják el.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?