Huszonegy évnyi szabadságvesztésre ítélték az oslói mecsetben lövöldöző férfit

börtön illusztráció

Huszonegy évnyi szabadságvesztésre ítélték csütörtökön azt a férfit, aki tavaly nyáron lövöldözött egy oslói mecsetben, és megölte mostohahúgát is.

A 22 éves tettest terrorizmus és gyilkosság vádpontjában mondta ki bűnösnek a sandvikai bíróság. A 21 éves szabadságvesztés az országban a maximálisan kiszabható büntetés.

Az elítélt férfi 2019. augusztus 10-én vadászpuskával és pisztolyokkal felfegyverkezve érkezett a norvég főváros Baerum nevű elővárosában lévő Al-Noor Iszlám Központba, és ott lövöldözni kezdett. A támadásban egy ember megsebesült, a mecsetben tartózkodó híveknek sikerült a lövöldözőt leteperni. A férfi lakásában a rendőrök később holtan találták a nála négy évvel fiatalabb, kínai származású, örökbefogadott mostohahúgát, akit a vádlott egy vadászpuskával ölt meg.

A tárgyalás során a férfi több alkalommal is szélsőjobboldali és iszlámellenes nézeteket fejtegetett. A norvég média szerint több rasszista és iszlámellenes merénylet inspirálta az ámokfutásra, köztük a tavalyi christchurchi terrortámadás, amelynek során egy fehér felsőbbrendűséget hirdető, bevándorlásellenes férfi az új-zélandi város két mecseténél tüzet nyitott az imára összegyűlt emberekre, és közülük 51-et meggyilkolt.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?