Védett terület lesz Dérhídja, a Naszvadi homoki gyepek és Szentgyörgyhalma is

védett terület

Öt újabb területet nyilvánítanak védetté Szlovákiában. 

Júliustól védett terület lesz a Nagytapolcsányi járásban található Vinište, a Nagyrőcei járásban található Bradlo, a Komáromi járásban található Dérhídja és a Naszvadi homoki gyepek, valamint a Komáromi járás és az Érsekújvári járás határán található Szentgyörgyhalma is. Az erről szóló dokumentumot a szerdai ülésén hagyta jóvá a kormány.

A védett területek gyarapításával a környezetvédelmi minisztérium az Európai Bizottság felhívására reagált. A felsorolt területek átfedésben vannak nyolc európai jelentőségű területtel. „Védetté nyilvánításuk hozzájárul a Szlovákia által vállalt kötelezettségek teljesítéséhez” – áll a zöldtárca által kiadott közleményben.

A Naszvadi homoki gyepek az Alsó-Vág menti madárvédelmi terület része. Olyan védett élőlények biotópjai találhatók itt, mint a gomolyos kőhúr, a kisvirágú habszegfű, vagy a sisakos sáska. A területet két övezetre osztották fel. A C övezet harmadfokú, a D övezet másodfokú védettséget fog élvezni.

Szentgyörgyhalma a komáromi járásbeli Búcs és az érsekújvári járásbeli Muzsla községek határában található, 103,10 hektáros terület. Olyan védett növények élnek itt, mint a kisfészkű aszat, a fátyolos nőszirom vagy a szártalan csüdfű. Szentgyörgyhalma harmadfokú védettséget élvez majd.

Dérhídja térségét azért nyilvánítják védetté, hogy eredeti állapotukban őrizzék meg az itt található sós mocsarakat és sós talajú réteket. Ezt a területet is két övezetre osztották fel, az egyik negyed-, a másik harmadfokú védettséget fog élvezni.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?