Vida Máté: „A DAC a kupát akarja, minden más eredmény csalódás”

Vida Máté

Vida Máté, a Fortuna Ligában szereplő DAC középpályása örül Bernd Storck érkezésének, úgy érzi, az a stílus és fegyelem, amit az új edző képvisel, csakis a hasznára válhat a csapatnak. Az új edzőről, a kupáról és a Fortuna Ligáról is beszélgettünk két edzés között a magyar labdarúgó-válogatott tagjával.

Hogy telt a karanténos időszak? Sikerült azért formában tartania magát?

Nehezen. Az elején nem is nagyon hagyhattuk el a lakást, aztán mikor már ki lehetett menni, futni kezdtem, de ez egyáltalán nem ugyanaz, mint a csapatedzéseken. Senki nem volt annyira jó állapotban, mikor visszajöttünk. Most már edzünk több mint három hete, szerintem elértük azt a formát, amit szerettünk volna, most már várjuk
a bajnoki rajtot.

Testileg vagy szellemileg volt megterhelőbb a karantén?

Mindkettő. Oda kellett figyelnem a súlyomra, úgy meg ez nem egyszerű, ha nem mozogsz. Akármit is eszel, mozgás nélkül azért jönnek fel a kilók. Mentálisan sem volt egyszerű a bizonytalanság miatt, hogy mikor játszhatunk újra. Igazából mindkét szempontból nehéz volt az elmúlt időszak.

A hosszú kihagyás után hogy ment a visszarázódás a mindennapi edzésrutinba?

Nagyon vártam már a munkát, így nagyon gyorsan ment. Most már eltelt annyi idő, hogy minden ugyanúgy működik, mint előtte. Ha már a nézőket is beengednék a stadionokba, akkor tényleg minden a régi lenne.

Ön Bernd Storck alatt debütált a magyar válogatottban, így már ismerte őt valamennyire. Örült a kinevezésének? Milyenek az első benyomásai az új mesterről?

Örültem nagyon, legfőképpen azért, mert ő egy nagyon profi szakember, és az, amit ő akar játszani, a DAC-nak nagyon jó lehet. Az a játékstílus és az a szigor, amit ő képvisel, az kell a csapathoz, az ide illő. Nem feltétlenül a személyes dolgok miatt vártam, hanem azért, mert vele csapatszinten is sokat fejlődhetünk.

Bernd Storck felfogása és játékstílusa mennyiben másabb, mint Hélder Cristovaóé volt?

eljesen más. Bernd Storck például már többször is felhívta rá a figyelmemet, hogy ottmaradok a védelem előtt a hatos pozícióban ember nélkül. Mondta, hogy ő ezt nem szereti, menjek feljebb, keressek embert, támadjak le, menjek előre. Héldernél pedig biztonsági focit kellett játszani, rizikómenteset. Az egy eléggé más foci volt, mint ami most van. Szeretnék minél előbb hozzászokni az új játékhoz én is és a csapat is, az a könnyebbség, hogy az új rendszer hasonlít a korábbi játékstílusunkhoz. 

És ez az új rendszer jobban is fekszik a csapatnak?

Én úgy gondolom, hogy igen.

Mit gondol arról, hogy rövidített formában ugyan, de újra indul a Fortuna Liga?

Ez a jobb, mint a semmi tipikus esete. Annak jobban örülök, hogy a Szlovák Kupát befejezzük, a célunk, hogy megnyerjük. Jobban örültem volna a tíz mérkőzésnek, főleg abban a tudatban, hogy itt Szlovákiában sokkal, de sokkal kevesebb beteg van, mint Magyarországon, ott mégis le tudják játszani a teljes bajnokságot, és nézők is vannak.

Milyen célokkal vág neki a csapat a maradék néhány meccsnek, és mik a prioritások önnek? 

Nyilván vannak célok. Jó lenne másodiknak lenni, bár ahhoz ötből öt meccset meg kellene nyerni. A cél egyértelműen a kupagyőzelem. Egyéni célok is vannak, például, hogy gólokat szerezzek. Vagy, hogy olyan formába lendüljek, hogy az Európa-liga selejtezőiben már a maximumot tudjam nyújtani.

Szóval a legfőbb cél a kupa elhódítása, minden más eredmény csalódást keltő lenne?

Ha megnyerjük a kupát és harmadikok leszünk, azt itt és most aláírom. Úgyhogy igen.

A felkészülési időszak alatt egy edzőmeccse volt a csapatnak, azt is a keret egymás ellen. Ez az egy mérkőzés az edzésekkel kiegészülve elég lehetett arra, hogy elsajátítsák azt, amit a Storck kér a csapattól?

Nekem ez így tökéletes volt. Az edzések hasonló színvonalúak, mint a mérkőzések. Megkapjuk a terhelést rendesen, és nyilván taktikailag is fel vagyunk készítve. Ez az egy edzőmeccs arra jó volt, hogy most a hétvégén nem az lesz majd a nagymihályiak ellen, hogy a 60. percben elfáradunk, hanem szerintem még rá tudunk egy fokozattal pakolni, és jók leszünk.

Vida Máté

A nézők csak korlátozott számban lesznek jelen a meccseken. Holott a DAC stadionja híres a rengeteg szurkolóról és a remek hangulatról. Hogy készülnek a szinte üres stadion hangulatára?

Az az igazság, hogy nem különösebben foglalkozunk vele. Elég észszerűtlen döntésnek tűnik, hogy most 500, később pedig 1000 néző jöhet be a stadionba. Ez van, de megmondom őszintén, számomra a legfontosabb, hogy az új edzőnek bizonyítsak. Sajnos most a nézők hiányával nem szabad foglalkoznunk.

Sűrű lesz a következő hónap: hét, ha sikerül bejutni a kupadöntőbe, akkor nyolc meccs vár a csapatra. Felkészültek fizikailag?

Megterhelő lesz, az biztos. De legfőképpen azért, mert kihagytunk két hónapot a szezon közepén. Biztosan oda kell figyelnünk majd a regenerációra. Elég sok időt töltünk edzésekkel az akadémián, most tényleg a focinak kell szentelnünk minden figyelmünket. Ahogy eddig is, de most még inkább. Ez egy nehéz menet lesz, ahogy valószínűleg a következő szezon is húzós lesz.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?