Kočner őrizetben marad

Marián Kočner
Pozsony |

Marián Kočner, akit nem jogerősen elítéltek váltóhamisításáért, őrizetben marad. Szerdán zárt ülésen határozott erről a Legfelsőbb Bíróság szenátusa – tájékoztatott Ján Šanta, a Különleges Ügyészi Hivatal ügyésze.

„Mai zárt ülésen a Legfelsőbb Bíróság megalapozatlannak ítélte és elutasította Kočner szabadlábra helyezés iránti kérelmét” – tájékoztatta a TASR hírügynökséget Alexandra Važanová, a Legfelsőbb Bíróság szóvivője. A határozat ellen fellebbezésnek nincs helye, mivel az ügyben fellebbviteli bíróságként határozott a Legfelsőbb Bíróság szenátusa.

„A bíróság elutasította a vádlott kérelmét. A szenátus szerint fennáll a szökés, a tanúk befolyásolása és további bűncselekmények elkövetésének veszélye, ezért az elítélt továbbra is rács mögött marad” – tájékoztatott Šanta. A fogva tartás egyik oka, a lehetséges szökés kapcsán Šanta emlékeztetett a vádlott korábbi, még az őrizetbe vétele előtti kijelentésére, amikor azt mondta, hogy itt az ideje Új-Zélandra utazni. Az ügyész emlékeztetett arra is, hogy Kočnerra 19 év börtönbüntetés vár.

A befolyásolással kapcsolatban Šanta ismét rámutatott Kočner börtönből küldött üzeneteire, a büntetőeljárás menetének, és különösen egyes tanúk befolyásolásának veszélyére. „Az előzetes letartóztatás arról szól, hogy a vádlottat több olyan bűncselekmény elkövetésével vádolják, amelyek bizonyítása már előrehaladott szakaszban van” – magyarázta Šanta.

„Megkérdőjeleztük, hogy elég idő telt el a fogva tartásról szóló legutóbbi határozat meghozatala óta, és leszögezzük, hogy nem terheltük a bíróságot azzal, hogy folyamatosan beadványokat nyújtunk be”

– magyarázta Marek Para, a vádlott ügyvédje. Kočner jogi képviselője megkérdőjelezi azt a dátumot is, amikor Šanta benyújtotta Kočner kommunikációját. Szerinte az ügyésznek akkor nem állhattak rendelkezésére az adatokkal, mivel ezek később érkeztek meg Szlovákiába, amire Para szerint Šanta nem adott magyarázott.

A büntetőeljárás befolyásolása kapcsán Para azt mondta, az egyes bizonyítási eljárások olyan szakaszban vannak, hogy azok miatt nincs ok aggodalomra. Az ügyvéd amiatt is panaszkodott, hogy szerinte a rendőrség és az ügyészség nem engedte meg nekik, hogy bizonyítékokat nyújtsanak be, és hogy az egyes ügyekben jelentős a késedelem. „Ez természetesen mind ok a szabadlábra helyezésre” – összegezte Para.

Kočnert a Markíza televízió váltóinak meghamisítása és az igazságszolgáltatás akadályoztatása miatt helyezték vizsgálati fogságba. A Speciális Büntetőbíróság szenátusa őt és Pavol Ruskot, a televízió volt igazgatóját nem jogerősen 19 év szabadságvesztésre ítélte. Az ítélet ellen a vád és a védelem is fellebbezést nyújtott be. Šanta még nem tudta pontosan megmondani, mikor dönt a fellebbezésről a Legfelsőbb Bíróság, de várhatóan szeptemberben hoz határozatot

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?