Látogatóban Both Árpád sárgarépa-termesztőnél

Both Árpád

Idősebb Both Árpád 1991-ben indította vállalkozását Csilizpatason, akkor 30 áron vetett retket, paprikát és hagymát, amit aztán a piacon értékesítettek, illetve helyi felvásárlókhoz vittek.

Az első 40 ár sárgarépát 1993-ban vetették, majd csomózva adták el azt. Minden csomót kék színű zsinórral kötöztek össze, ez lett a családi vállalkozás minőségének védjegye. A helybelieknek már akkor adtak munkát, mostanra pedig a falu legnagyobb munkaadója a családi vállalkozás.

1999-ben, amikor az első Zetor traktort megvásárolták, már 30 hektár földet dolgoztak. A traktort ma is nagy becsben tartják, felújították, és a család legkisebb tagjának, a 14 hónapos Jasminnak egy ülést is kialakítottak benne.

A vállalkozás megalapítója és mai napig is tulajdonosa id. Both Árpád. Fia, miután 2007-ben leérettségizett, azonnal nekilátott, hogy a modern mezőgazdasági technológiával megismerkedjen, és hamarosan elkezdték fejleszteni a gépparkot. „Minden évben eljártunk külföldre szakmai tapasztalatot gyűjteni. 2007-ben vásároltuk meg az első New Holland traktort, amelyből ma már négy dolgozik a gazdaságban. Haladnunk kell a korral, mert ezekben az aszályos, kiszámíthatatlan időkben csakis a modern, precíz, költséghatékony technológia arathat sikert. A legmodernebb technológiát alkalmazzuk, mikroöntözést, sávpermetezést, precíziós vetést, illetve modern technológiát a mosásnál és a csomagolásnál” – sorolja ifj. Both Árpád, aki a „főmechanizátor” a családban. Az édesanya az áru minőségéért, a raktár és a feldolgozóüzem működéséért felel. A szülők lánya a könyvelő a családban, ő intézi a papírmunkát, ifjabb Both Árpád pedig édesapjával közösen irányítják a termelést. „A vállalkozás motorja a család. Meggyőződésem szerint ez a legmegbízhatóbb és legstabilabb vállalkozási forma a mezőgazdaságban, hiszen mindenki egy csónakban evez, és közös a cél. Én magam is, ha tehetem, minden nap kiviszem a lányomat a földekre, hogy már kiskorától megtanulja becsülni és szeretni a földet, és azt, amiből a családja megél. És bízom abban, hogy ugyanúgy, ahogy most én a húgommal folytatom a szüleim megkezdett munkáját, úgy majd ő is egyszer tovább fogja folytatni ezt a vállalkozást” – reménykedik ifj. Both Árpád.

A családi vállalkozás történetéhez visszatérve a fiatal gazdától megtudtuk, hogy 2010-ben már több mint 100 hektáron gazdálkodtak, ebből 20 hektár volt a kertészet. 2008-tól köztes beszállítókon keresztül elkezdtek a nagy áruházláncokba szállítani, amit nagyon jó fordulatnak tart, és bár az áruházláncok alacsony felvásárlási árral dolgoznak, de az óriási mennyiség, amit el tudnak adni nekik, visszahozza az invesztíciót. „Manapság 45 hektáron termelünk sárgarépát és petrezselymet, 50 hektáron őszi búzát, ugyanekkora területen vetőmag facéliát, 30 hektáron kukoricát és 20 hektáron árpát. Csomózott korai sárgarépát is termelünk, zömében azonban kilósan értékesítjük, ládás, zsákos, vagy kilós, illetve félkilós csomagolásban. 2016-ig tavaszi retket is termeltünk, de ez a munkaerőhiány és az olcsó felvásárlási árak miatt abbamaradt.

A jelenlegi koronavírus miatt szerencsére akad hazai munkaerő, nem kell külföldi munkásokat behoznunk. Bízom benne, hogy a jelenlegi koronavírus-helyzet majd lendületet ad a hazai mezőgazdaságnak, és nemcsak a politikusokat, hanem az egyszerű embereket is rádöbbenti arra, hogy mekkora értéke van a hazainak. Az olyan zöldségnek ugyanis, mint amilyen a Csallóközben terem, párja nincsen. Ez friss és hazai, nem utazik fél Európán keresztül gázosított kamionokban. A gazdaság megbízható motorja mindig is a kis- és középvállalkozások voltak, és remélem, hogy ismét előtérbe kerülnek a családi vállalkozások” – tette hozzá a fiatal gazda.

Czigler Mónika

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?