Válság a bankszámlánkon

A németországi minimálbér nehezíti a munkanélküliség leépítését

Amíg a növekvő amerikai munkanélküliségről vagy a német export összeomlásáról olvasunk, távolinak tűnhet az éppen kibontakozó globális gazdasági válság. De az elmúlt napokban több olyan adat is világot látott, melyek szerint a válság már megérkezett a családjainkba és a bankszámlánkra.

A munkanélküliség Szlovákiában áprilisban a rendelkezésre álló munkaerő-állományhoz mérve 7,4 százalékra nőtt, ami reálisan 37 ezer új munkanélkülit jelentett. Az elkövetkező hónapokban a munkanélküliek számának további növekedése várható, szinte nem múlik el nap anélkül, hogy valamelyik vállalat alkalmazottainak tucatjait vagy akár százait bocsátja el. Nemcsak a szlovák autóipar küzd a megrendelések visszaesésével, de a válság szlovákiai szimbólumai lehetnek a kihunyt acélkohók is Kassán.

A Szlovák Nemzeti Bank már évek óta próbálta figyelmeztetni a lakosságot, hogy legyen óvatos új hitelek felvételével, mert ha esetleges gazdasági gondok jönnek, háztartások tízezreinek okozhat problémát a törlesztőrészletek fizetése. A hazai háztartások pénzügyi tartalékai európai viszonylatban nagyon alacsonyak, ennek ellenére a felvett hitelek dinamikusan nőttek az elmúlt években. Sokakat ezért teljesen felkészületlenül ért a válsághelyzet – az adatok szerint 2017-ben a háztartások 10 százaléka semmilyen anyagi tartalékkal nem rendelkezett. A háztartások további 20 százalékának csak egy hónapra elegendő tartaléka volt, és a legjobban felkészült háztartások többsége is csak hat hónapnyi pénzügyi tartalékkal rendelkezett. Hasonló képet mutatott a Focus közvéleménykutató intézet március végi felmérése: a megkérdezettek mintegy ötöde komoly pénzügyi gondokkal számolt. Mindezt figyelembe véve elmondhatjuk, hogy a banki és egyéb hitelek törlesztésének elhalasztása az egyik legfontosabb intézkedés volt a szlovák kormány válságkezelő programjában. A bankokba már több mint 150 ezer ilyen jellegű kérvény érkezett, annak ellenére, hogy a törlesztés befagyasztása a kliensek számára hosszú távon komoly többletköltséget jelenthet. A központi bank elemzői szerint az állami segítség különféle formái 115 ezer háztartást húztak ki a veszélyzónából, de például 10 százalékos munkanélküliség és 10 százalékos bevételcsökkenés mellett még így is körülbelül 40 ezer háztartás kerül veszélybe. Legnagyobb mértékben a középosztályba tartozók kerülnek kockázatos helyzetbe, de az elemzők kiemelik azokat a háztartásokat is, amelyekben a bevételek önfoglalkoztatásból vagy vállalkozásból származnak.

A jó időkben sokan csak legyintettek a központi bank figyelmeztetéseire a növekvő adósságterhekkel kapcsolatban, az elmúlt hetek azonban plasztikusan szemléltetik, hogy a jó idők milyen gyorsan véget érhetnek. A kormánynak ezért a bankokkal karöltve továbbra is nagyon figyelnie kell a hiteltörlesztési állapotokat, és ha szükséges, ismét segítő kezet nyújtaniuk az önhibájukon kívül bajba jutó adósoknak. Ezen a téren jó hír, hogy Igor Matovič kormánya elásta a csatabárdot, nem harcol a bankokkal, hanem fontos partnerként tekint rájuk a szlovák gazdaság újraindításában. Ami pedig minket, lakosokat illet, egy ideig többet fogunk a megtakarítással törődni és óvatosabban fogunk eladósodni. Aztán, ha visszatérnek a jó idők, alighanem ismét engedünk a hitelek csábításának.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?