A világjárvány okozta válság kivéreztette az exportőreinket

autók
Pozsony |

Ijesztő számokkal rukkolt elő a Statisztikai Hivatal: a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos megszorítások miatt Szlovákia kivitele áprilisban csaknem a felére esett vissza. A Világbank legfrissebb előrejelzése szerint a gazdaság durva visszaesése miatt a pénztárcánk is jóval üresebb lesz.

Szlovákia kivitele idén áprilisban 43, a behozatala pedig nagyjából 37 százalékkal esett vissza az egy évvel korábbihoz képest – derül ki a Statisztikai Hivatal kedden közzétett felméréséből.

„A koronavírus-járvány márciusi megjelenését követően áprilisban csaknem teljesen lefagyott a szlovák gazdaság, a nagy autógyártók is hetekre leálltak, így várható volt, hogy a Statisztikai Hivatal ijesztő számokkal rukkol majd elő”

– nyilatkozta lapunknak Eva Sadovská, a Wood & Company befektetési és tanácsadó társaság elemzője.

Mindezt figyelembe véve az sem meglepő, hogy a legnagyobb zuhanást az autó- és gépgyártásban regisztrálták, ebben az ágazatban a behozatal 49, a kivitel 52 százalékkal esett vissza. A sokat kritizált mértéktelen élelmiszer-behozatalt azonban a járvány sem akasztotta meg látványosabb mértékben, ebben a szegmensben a behozatal csupán 6 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. „A járvány miatt ugyanakkor megugrott a kereslet a tisztítószerek és egyéb vegyipari termékek iránt, így az sem csoda, hogy áprilisban ezekből csaknem a tizedével többet hoztunk be, mint egy évvel korábban” – tette hozzá Sadovská.

„Hogy mire számíthatunk az elkövetkező időszakban, azt egyelőre nehéz felmérni, sok függ ugyanis attól, milyen gyorsan lesznek képesek elstartolni gazdaságaikat a legfontosabb kereskedelmi partnereink”

– állítja Ľubomír Koršňák, az UniCredit Bank elemzője, aki szerint az elkövetkező hónapokban e tekintetben semmi jóra nem számíthatunk. Koršňák szavait a Világbank legfrissebb előrejelzése is alátámasztja. A washingtoni székhelyű szervezet a Globális gazdasági kilátások címmel megjelentetett előrejelzésében elismeri, hogy a koronavírus súlyos recesszióba taszította a globális gazdaságot, és a legnagyobb zuhanást épp Szlovákia legfontosabb kereskedelmi partnerei könyvelhetik el. A Világbank azzal számol, hogy a globális gazdaság idén 5,2 százalékkal, a második világháború óta a legnagyobb mértékben csökken, miközben januárban még 2,5 százalékos növekedést jósolt az idei évre. Míg azonban Kína gazdasága idén 1 százalékkal még nőhet is, az Egyesült Államoké és Japáné pedig 6 százalékkal esik vissza, az eurózóna országai több mint 9 százalékos zuhanásra számíthatnak.

A gazdaság durva visszaesését a világ csaknem összes országában a lakosság is megérzi majd, és a Világbank azt sem titkolja, hogy a mostani válság még nagyobb érvágást jelent majd a lakosságnak, mint a legutóbbi, 2008–2009-es recesszió. Míg akkor átlagosan 2,9 százalékkal csökkentek a lakosság bevételei, most ezek 6,2 százalékos zsugorodására kell felkészülnünk.

A Világbank elemzői szerint emiatt világszerte 70–100 millió fővel nőhet az extrém szegénységben élők száma. Némi reménységre adhat okot, hogy a Világbank szerint jövőre már az amerikai gazdaság 4, az euróövezeté 4,5, Japáné pedig 2,5 százalékkal nőhet.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?