Párkapcsolatunk

l

Leküzdhetőek a történelmi ellentétek?

Azért, hogy párkapcsolatunk boldog legyen, tennünk kell. Nem egyszerű feladat ez. A mindennapokban számos olyan helyzet van, amely kihat rá. Sorozatunkban ezeket tekintjük át, hogy a párkapcsolati nehézségeket megértsük, és javulást érjünk el.

A filmekben és a könyvekben gyakori, hogy ellenségekből szerelmespár válik. Általában itt a vége, fuss el véle, boldogan éltek, míg meg nem haltak. De a való életben is ugyanilyen egyszerű ez? Leküzdhetők a történelmi ellentétek a mindennapokban?

Jó és harmonikus párkapcsolatban élni nem könnyű: kompromisszum, tolerancia, odafigyelés és a hétköznapi élet menedzselése – ez mind hozzátartozik. Ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy nem csupán ketten vagyunk a párkapcsolatban. Mindig velünk van a környezetünk, családunk, a családunk története, hagyományai, hitrendszere, a kultúránk, történelmünk. Ezektől lehetetlen függetlenítenünk magunkat.

Az igazi nehézségek nem a szerelembe eséskor jelentkeznek. A kezdeti mámorító, rózsaszín ködben a ránk váró problémák eltörpülnek. Nem látjuk reálisan a helyzetet, csupán kivetítjük minden álmunkat, reményünket, és azt gondoljuk, hogy végre találtunk egy olyan kapcsolatot, ahol ezek mind megvalósulhatnak. Párunk valódi tulajdonságai ebben a szakaszban szinte egyáltalán nem játszanak szerepet, nem tudjuk, milyen ember, honnan jött, mik az álmai. Csak egyet tudunk: mintha már ezer éve ismernénk, ő az, akitől megszépülnek a napok.

Amikor a pár tagjai ellenséges közegből érkeznek, az első igazi kihívás a párkapcsolat második szakasza lesz, ez pedig a leválás. Az első, összeolvadós szakasz után kezdenek kirajzolódni a határok az én és az ő közt, kezdenek szerepet játszani a realitások. Ne féljünk, ez a kapcsolatfejlődés természetes szakasza. Közös otthont, életet, hagyományokat és szokásokat kell kialakítaniuk. A szakadék, amelyet át kell hidalniuk, hatalmas lehet. Ellenséges közegből érkeztek, ellenséges családokból, kultúrából. Ezeket összeilleszteni és egészséges, szeretetteljes közös életet kialakítani embert próbáló feladat. Talán meg kell küzdeni egymás elutasító rokonságával. Talán meg kell ismerkedniük teljesen idegen szokásokkal, és el kell fogadniuk őket. Talán be kell illeszkedniük teljesen idegen életmódba. Amikor ilyen teher van a kapcsolatban, az első szakasz, azaz a lángoló szerelem egyfajta aranytartalék lehet. Érdemes ide újból és újból visszakalandozni és erőt meríteni a változáshoz, a változtatáshoz, az esetleg a fiatalokat körülvevő gyűlölet vagy kirekesztettség elviseléséhez. A második szakaszban már szükség van egyfajta tudatosságra. Tudatosan és határozottan összecsiszolni a különböző nézeteket, kialakítani az életmódot, a konfliktusok kezelésének módszereit. Megismerni egymás igényeit, véleményét, a jövőre vonatkozó elképzelését. Fontos, hogy kellően nyitottak és kompromisszumkészek maradjanak, és megtanulják, hogyan lehetnek képesek kezelni a különbözőségüket. Mert a tudatosan életben tartott és ápolt szerelem képes minden akadályt, még a történelmi ellentéteket is legyőzni.

Szép júniust kívánok minden kedves Olvasómnak!

Álló Gabriella párkapcsolati tanácsadó

A teljes írás a VasárnapLélek mellékletben jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?