Meghült a vér Csicsó Denisza szüleiben, amikor megtudták, hogy lányuk bokszolni fog

Csicso

A nők egyre több, férfiasnak tartott sportágat hódítanak meg. A Nemzetközi Ökölvívó-szövetség 1994 novemberi ülésén két szavazatnyi többséggel hivatalosan is kétneművé nyilvánította az amatőr ökölvívást. A női bokszolók száma folyamatosan nő. A most 24 éves, muzslai származású profi ökölvívóval, Csicsó Deniszával erről is beszélgettünk.

Megtörtént, hogy diákként megruházott valakit osztálytársai közül?
Itt-ott előfordult, de sosem volt bennem agresszivitás, inkább gyermeteg csintalanságként értelmeztem. Mát hatévesen elkezdtem karatézni, ám csakhamar rádöbbentem, hogy számomra idegen ez a fegyver nélküli harcművészet, aztán a mazsorettcsoportban léptem fel kulturális eseményeken és néptáncoltam.

De hogy jutott eszébe nekiveselkedni egy kemény küzdősportnak?
Érsekújvári középiskolai éveimben a kollégiumban tervezetten folytak a muaythai bokszot kedvelők edzései. Egyszer bekukkantottam a terembe, utána már rendszeresen látogattam a gyakorlásokat. Állóharcban nincs ennél bonyolultabb stílus, rendkívüli elhivatottságot igényel ez a sportág. Nem sokkal később volt szerencsém megtekinteni Párkányban az egykori kompkikötő parkolójában megrendezett, nagy hagyományokra visszatekintő augusztusi bokszgálát. Ekkor valami megmozdult bennem és eldöntöttem: ha törik, ha szakad, egyszer majd én is itt fogok szerepelni. Amikor szüleim tudomást szereztek vakmerő elgondolásomról, meghűlt bennük a vér. Azóta is aggódnak minden egyes mérkőzésem napján, de nem csak akkor.

Hogy telnek a napjai?
Másfél éve vagyok a párkányi LP Box Promotion klub tagja, edzőm Paszterkó László, akinek nagyon sokat köszönhetek. Hétfőtől péntekig napi másfél órát gyakorolok, ám a versenyek előtti időszakban szombaton és vasárnap is ütöm a zsákot. Mindig a tökéletességre törekszem, szülés után harminc kilót felszedtem, a sikertörténet viszont az volt, hogy viszonylag rövid idő alatt visszanyertem a hatvankilós versenysúlyomat. 2018-ban kezdtem el bokszolni, első ellenfelem Rafael Andrea volt, akit magabiztosan legyőztem. Utána Belgiumban álltam rajthoz egy nemzetközi megmérettetésen, ahol alaposan helyben hagytak. Ekkor úgy éreztem, soha többé nem fogok harcba szállni, de hétfőn már elsőként érkeztem az edzésre.

Külföldön nehezebb bokszolni?
Inkább úgy fogalmaznék, hogy a bírók elfogultsága miatt szinte kizárt a siker. Tavaly ősszel Londonban a York Hall centrumban szálltam ringbe, az összecsapást a televízió is közvetítette, a helyszínen pedig több mint ezren buzdították a hazai Sangeeta Birdit. Az első menetben hatalmas, ám kiegyenlített csata folyt, majd végrehajtva edzőm utasításait két alkalommal is padlóra küldtem ellenfelemet, így kiütéses győzelmet arattam. De ugyanitt játszottam egy újabb meccset is, a pontozóbírók azonban nem akarták, hogy én legyek a nyertes. Ennek ellenére a hozzáértő nézők vastapsa kísért az öltözőbe. Azóta egy-egy írországi, németországi és újra egy angliai erőpróbán vettem részt, váltakozó eredményekkel.

Mit tartogat a jövő?
Jelenleg Léván élek, így bonyolultabb lesz a felkészülés. Úgy döntöttem, hogy a koronavírus-járvány lecsengése után hetente egy alkalommal fogom látogatni Paszterkó László párkányi edzéseit, naponta másfél órát pedig lakóhelyemen gyakorolok majd. Nagyon szeretnék kiharcolni egy Európa-bajnoki címet, erre időközönként az Angliában szervezett versenyeken nyílik lehetőség.
 

Csicso
Érdekes

Paszterkó László

Paszterkó László 19 éven át volt profi bokszoló. Szinte valamennyi súlycsoportban volt csehszlovák válogatott, nehézsúlyban pedig kétszeres országos bajnok. Amatőrként 550 alkalommal mérettette meg tudását, mint profi versenyző 71-szer állt szorítóban. Mérlege 30 győzelem, 7 döntetlen és 34 vereség. Tíz évvel ezelőtt, ötvenévesen fejezte be gazdag pályafutását, és jelenleg a tizenkét tagot számláló párkányi LP Box Promotion klub megbecsült edzője. Denisza előszeretettel látogatja az edzéseket, a feladatokhoz becsületesen áll hozzá, így kimagasló eredmények elérésére képes véli tanítványáról.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?