Életmesék

képeslapok

Történet egy perbetei kisfiúról, akinek sírján halottak napja alkalmából senki nem gyújt világosságot…

1945-öt írtak. Egy viszonylag jó módban élő perbetei család két nőtagja kuporgott egy szűk kis ékre ásott veremben a kert végében. Arcuk kormos volt, ruhájuk tépett, hajuk zilált. A magukkal vitt dunyhákba csavarták testüket, hogy a hűvös nappalokat és éjszakákat átvészeljék. Azt remélték, így talán sikerül megmenekülni a faluban bandákba verődött részeg szovjet katonáktól. Egy idősebb férfi rokon őrködött felettük: ha jött az orosz, mindig elterelte a figyelmét, hogy ne menjen a kert vége felé. Mindenki tudta, hogy a faluban kihurcolták a bunkerból a nőket. Olyan visítások voltak: sikítottak itt is, ott is, mindenhol. Fiatal, öreg, mindegy volt nekik… Aztán egy nap mégiscsak gyanús lett a gyenge öregember, aki a kerítés lécével vacakolt. A katonák megtalálták a rémült nőket, és a fiatalabbikat rögtön az istállóba vonszolták…

Soha senki nem beszélt arról, mi történt ott. Soha senkinek nem volt szabad tudnia, hogy miért „hízott” meg a háború végeztével a hajadon lány. Ahogy arról is csak a szomszédok pusmogtak, hogy az éjszaka leple alatt jött a bába, és egy beteg kisfiút segített a világra. Egy kisfiút, aki életének rövid napjaiban szinte csak „mákhajteát” kapott, hogy mint mondták, „jól aludjon”. Ő volt a „kis muszka”. Édesanyja és annak családja aztán hirtelen elkerült a faluból. A távoli, magyarorszégi megyébe induló transzportvonat az ő esetében tiszta lapot jelentett: az új közösségben senki nem tudta, mi történt vele, s talán neki is könnyebb volt az emlékekkel megbirkóznia. Férjhez ment, gyerekeket szült, és Perbetén nem látta őt többé senki.

Hogy a „kis muszka” egyedül volt-e a faluban? Nem tudni, hány hajadon lány és férjes asszony kényszerült a háborús nemi erőszak miatt hasonlóan nehéz helyzetbe, s mi lett a „mákhajteás gyerekekkel”. Több mint hét évtized múltán sírjukat sem találni már meg, s róluk és sorsukról általában nem ildomos beszélni.

Egy a perbetei életmesék közül. További életmesék a Facebookon.

A teljes írás a VasárnapLélek mellékletben jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?