Nem kell tétlenül nézni a barna foltokat...

Nem kell tétlenül nézni a barna foltokat...

Sokak életét megkeserítik a barna foltok, amelyek leggyakrabban az arcon és a kézen jelennek meg. Előfordulhat, hogy mi magunk segítjük elő kialakulásukat bizonyos gyógynövények vagy szépségápolási szerek használatával.

A foltok nyár elején jelennek meg, s ha nem teszünk ellenük semmit, végérvényesen ott maradnak – mondta dr. Zora Haviarová bőrgyógyász. A foltok rendszerint szimmetrikusak, a festékanyag gyorsabb termelődése okozza. Rendszerint öröklött hajlamról van szó, de hormonális változások és bizonyos gyógyszerek -például tetraciklin, antimalarikum vagy hormonális fogamzásgátlók – is előhívhatják.

A napfény kihúzza

A pigmentfoltok kialakulását ezenkívül bizonyos teák és fényre érzékeny gyógynövényeket tartalmazó kozmetikai szerek is serkenthetik. Elég ilyen teát inni, vagy ilyen készítmény használata után a napra menni, és máris megvan a baj. Ez a szépséghiba rendszerint a 30-40 éves nőket sújtja, de mivel napjainkban egyre több férfi használ kozmetikai szereket, már őket sem kerüli el. Problémát okozhat a kedvenc parfüm is, ha napfénnyel érintkezik.

Érdekes

Tippünk:

Citromlé, a bőrfehérítő

A citromlé világosító hatása régóta ismert, ugyanakkor a benne található savaknak köszönhetően a bőrünk puhább, simább, egyenletesebb is lesz. Egyszerűen dörzsöljük be a bőrünket egy félbevágott citrommal, majd húsz perc elteltével öblítsük le langyos vízzel. Ha nagyon érzékeny a bőrünk, hígítsuk a citromlevet rózsavízzel. A citrom kifacsart levét cukorral vagy sóval is keverhetjük, ez a paszta nagyon hatékony, puhító hatású bőrradír. (h)

 

Segíthet a krém is

Ha észreveszi, hogy arcán vagy kezén barna folt van, az első lépés a fehérítő krém lehet, ami csökkenti a bőrfesték, a melanin termelődését, de a szakember szerint hatása egyénenként változik. „Ha kora tavasztól napozókrémmel védjük a bőrünket, ősszel és télen pedig fehérítő krémet használunk, csökkenthetjük a foltok kialakulásának veszélyét. Ám ez nem általános szabály, mert vannak foltok, amelyek nem reagálnak a krémekre” – magyarázza Haviarová. Azok a készítmények a leghatásosabbak, amelyek gyümölcssavat, glikolsavat, tengeri moszatot, szőlőkivonatot vagy különféle ásványi anyagot tartalmaznak.

A terhesség is kockázatos

Másállapotban gyakran, a nők 5070 százalékánál jelennek meg az arcon barna foltok. Ebben az esetben egyértelműen a hormonális változás a felelős érte. „Az ösztrogén, a női nemi hormon okozza, hogy barna foltok jelennek meg az arcon, a mellbimbón, a nemi szerveken, és kialakul a hason a jellegzetes barna csík. Ám amint helyreáll a hormonális egyensúly, a pigmentáció általában eltűnik” – nyugtatta meg a kismamákat dr. Zora Haviarová.

(Izdravie-ki)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?