A netes vásárlásnál is egyre igényesebbek vagyunk

online
Pozsony |

Online vásárlásaik során a szlovákiai fogyasztók jóval környezettudatosabbak az európai átlagnál – derül ki Európa második legnagyobb csomagszállító vállalata, a DPDgroup megbízásából készített nemzetközi felmérésből.

„A szlovákiai vásárlók egyre jobban odafigyelnek az internetes kereskedelem környezetre gyakorolt hatásaira, ehhez kapcsolódóan pedig hajlandók többet fizetni a környezetbarát szolgáltatásokért, és el is várják a szolgáltatóktól a környezettudatos magatartást” – nyilatkozta lapunknak Andrea Bačíková, a DPD szlovákiai marketingmenedzsere.

A DPDgroup megbízásából 21 európai ország több mint 23 ezer állampolgárát kérdezték meg online vásárlási szokásairól. Bačíková szerint az E-shopper barométer néven közzétett felmérésük egyik legérdekesebb tanulsága, hogy a szlovákiai vásárlók jóval környezettudatosabbak az európai átlagnál. A felmérésben részt vevő országokban a lakók többsége ugyan fontosnak tartja, hogy az e-kereskedelem résztvevői felelős környezetpolitikát folytassanak, de csak az 50%-uk választ ez alapján terméket vagy szolgáltatást, és alig 40%-uk hajlandó pluszárat fizetni a zöldebb szolgáltatásokért.

„Szlovákiában ugyanakkor a válaszadók csaknem kétharmada részesíti előnyben a környezetbarát termékeket és szolgáltatásokat, és nagyjából a felük hajlandó pluszárat fizetni ezekért”

– mondta Bačíková. Szerinte ez is jól mutatja, hogy a szlovákiai vásárlóknak igenis fontos a környezet védelme, és azoknak a cégeknek, amelyek szeretnék elnyerni a kegyeiket, érdemes ezzel számolniuk. „Azok a cégek és kereskedők, amelyek jobban odafigyelnek a környezetvédelmi szabályokra, hosszabb távon több szlovákiai ügyfelet szerezhetnek” – állítja Bačíková.

A DPDgroup felmérése szerint az európai online kereskedelem jövőjét három vásárlótípus fogja meghatározni. Az online kereskedelem meghatározó bázisának a szenvedélyes vásárlók számítanak, akik gyakran vásárolnak online, akár külföldről is. Ez utóbbiak 62%-a nyilatkozott úgy, hogy szinte mindent meg tudnak venni online, amire szükségük van. A jövő növekedésének a motorja azonban az ínyenc vásárló lesz, aki – közepes gyakorisággal – jól meghatározott kategóriákba tartozó termékeket rendel online, kedveli az online vásárlás nyújtotta élményt, magas igényeket fogalmaz meg a kiszállítással és a visszaküldéssel szemben. 57%-uk hajlandó magasabb összeget fizetni olyan szolgáltatásért, amely könnyebbé teszi az életét. A harmadik csoportba tartoznak az ökotudatos vásárlók, akik aggódnak a környezetre gyakorolt negatív hatások miatt, és hajlandók nagyobb összeget fizetni a környezetbarát szolgáltatásokért. Bačíková szerint a jövő szolgáltatóinak érdemes már most felkészülniük e három, eltérő igényeket megfogalmazó csoport kiszolgálására.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?