Új napszemüveg vásárlását fontolgatja? Ne feledkezzen meg a jó minőségű UV szűrőről

Shutterstock

A szemüveg mindennapi életünk részévé vált. Szinte minden évszakban használjuk annak érdekében, hogy óvjuk szemünket a nap káros hatásaitól. Már régóta nem érvényes az állítás, mely szerint a napszemüveget csupán nyári időszakban használunk és a nyár végén eltesszük egy fiók mélyére. Ha új napszemüveg vásárlását tervezzük, nem szabad, hogy a formája és a kialakítása elcsábítson, és mindenekelőtt annak elsődleges funkcióját - a szemünk védelmét - tartsuk a legfontosabbnak. Ezért fontos ellenőrizni, hogy a szemüveg milyen típusú UV szűrővel felszerelt.

Fontos az elegancia és a sárm, de az elsődleges érdekünk a szem védelme

Napszemüveg vásárláskor az emberek többsége számára főleg annak külalakja és formája a legfontosabb, illetve az, hogy hogyan illeszkedik vagy nem illeszkedik az arcra. Semmi kétség afelől, hogy ez a szempont is fontos, hiszen a napszemüvegek azon kívül, hogy alapvető feladatukat - a szem védelmét - ellátják, bizonyos mértékig divatkiegészítőként is szolgálnak. Mindnyájan elegánsnak, vonzónak és stílusosnak szeretnénk benne kinézni.

Végső soron azonban nem csak a szemüveg esztétikai szerepét kell figyelembe vennünk, hanem azt, hogy védik a szemet a káros napsugaraktól. Az UV szűrő éppen ezt a feladatot látja el.

Hogyan tájékozódjunk az egyes UV szűrők között?

Széles körben az UV szűrők négy szintje ismert, amelynél az egyes fokozatok a nap sugarai szűrésének a szintjét jelentik. A 0-ás kategória a látható sugárzás 80- 100 %-át engedi át, az 1-es és 2-es kategóriák pedig, amelyek közepes erősségű szűrővel ellátottak, a sugárzás 18-80 %-át.  A fennmaradó 3. és 4. Kategória nem alkalmas a gépkocsivezetés közbeni használatra, mert a legkisebb mértékben engedik át a látható sugárzást.

Annak érdekében, hogy még a laikusok is jól tájékozódjanak az UV szűrés területén, fontos, hogy a napszemüveg elnyelje az UV sugárzás legalább 98 %-át. Így biztos lehet abban, hogy a látása tökéletesen védett az éles napfénnyel és az UV sugárzással szemben.

A fotó forrása:

Studio Lucky / Shutterstock.com

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?